Pénzügy
telefon (telefon)

Nyugdíjasok figyelem: csalóka telefonszolgáltatás

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2014. 01. 24. 13:49

A vezetékes telefonokra kínál előválasztást az a szolgáltató, aki többek között idős embereknek adott félrevezető tájékoztatást.

Korábban a témában:

Több nyugdíjastól érkezett panasz a Bács-Kiskun megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségéhez arról, hogy egy telefontársaság nem éppen fair módon járt el velük szemben.

Így trükköztek

A vállalkozás munkatársai az otthonukban kerestek fel több esetben idős, kiszolgáltatott helyzetben lévő fogyasztót és meglévő előfizetői szerződésüknél kedvezőbb feltételű szerződés megkötését javasolták.

A panaszosok több esetben – az előnyösebb lehetőségre, az olcsóbb percdíjakra gondolva – szóban elfogadták az ajánlatot, azonban szerződést nem írtak alá.

A későbbiekben a vállalkozás tájékoztatta őket a díjszabásáról, valamint az előfizetés díját tartalmazó számlát is küldtek a részükre, illetve megküldték a „közvetítő-előválasztási szolgáltatás” igénybevételéhez szükséges szerződési példányokat.

A fogyasztók számára ekkor vált világossá, hogy a vállalkozás valójában nem azt a szolgáltatást nyújtja, amelyről korábban tájékoztatást adott.

Mi volt a gond?

A lefolytatott eljárások alapján a hatóság megállapította, hogy a vállalkozás nem a klasszikus előfizetői szerződést javasolta a fogyasztóknak, hanem az ún. „közvetítő-előválasztási szolgáltatás” igénybevételére sarkallta a felhasználókat.

Az előválasztás azt jelenti egyébként, hogy a körzetszám tárcsázása nélkül lehet telefonálni. A közvetítő szolgáltatás lényege, hogy az eredeti szolgáltatón felül egy másik szolgáltatóval is kapcsolatba lépünk, amely kedvezőbb percdíjakat biztosít számunkra, ám az eredeti, havi előfizetési díj is megmarad.

Vagyis a fogyasztóknak kétfelé kell fizetniük: egyrészt az eredeti havi díjat az eredeti szolgáltatónak, valamint a közvetítés keretében lebonyolított telefonhívások díját a közvetítő szolgáltatónak.

A bepanaszolt vállalkozás azonban ezt nem részletezte a fogyasztóknak, így azok nem voltak tisztában vele, mire is mondtak igent.

Egyébként jogszerű

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság hangsúlyozza, nem arról van szó, hogy a közvetítőválasztás intézménye ne lenne jogszerű. Ha a felek egybehangzó akaratán alapul az ilyen szerződés, akkor semmi gond vele. De ennek előfeltétele, hogy a fogyasztók tisztában legyenek minden olyan információval, amely a szerződéskötéshez szükséges.A közvetítő szolgáltatás alapján ugyan kedvezőbb percdíjakkal telefonálhatunk, ám mivel havi díjat is kell fizetni, végső soron nem biztos, hogy jobban járunk.

Ennek fényében ajánlott átgondolni telefonálási szokásainkat: érdemes-e igénybe venni a közvetítő szolgáltatást.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Debrecen, 2015. július 30.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Garancsi István, a Videoton FC tulajdonosa a lelátón a labdarúgó Európa Liga-selejtezőjének harmadik fordulójában játszott Debreceni VSC - Rosenborg mérkőzésen a debreceni Nagyerdei Stadionban 2015. július 30-án.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.