Pénzügy

Csak azért nem fogyunk jobban, mert kevesebben halunk

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2014. 01. 24. 11:18

Tavaly az év első tizenegy hónapjában kevesebb gyermek született, mint egy éve. Igaz, kevesebben is haltak meg.

Korábban a témában:

Az előzetes adatok szerint 2013 első tizenegy hónapjában 81 241 gyermek született, 2 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A 114 882 halálozás pedig 2,6 százalékos csökkenést jelent a 2012. január–novemberi időszakhoz képest. Mivel a halálozási szám jobban csökkent, mint a születési, így a természetes fogyás 33 641 fő volt, 1 433-mal kevesebb az egy évvel korábbinál – derül ki a KAH legfrissebb adataiból.

Erős mondat

Pongrátz Tiborné, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgató-helyettese mondta nemrégiben:

“Aki nem akar gyereket, megérdemli a pszichológust.”

A születésszám

Az év első öt hónapjában és augusztusban elmaradt az előző évitől, a többi öt hónapban pedig emelkedett. A legnagyobb növekedés júliusban és októberben volt, átlagosan 3,1 százalék, a legjelentősebb csökkenést pedig áprilisban (8,7 százalék) regisztrálták.

A halálozások száma

Nyolc hónapban csökkent, három hónapban viszont enyhén emelkedett az előző év azonos hónapjaihoz képest. Különösen a márciusi visszaesés volt számottevő, ebben a hónapban 7,2 százalékkal kevesebb halálozás történt, mint egy évvel korábban, míg a háromhavi többlethalálozás átlagosan 3 százalék volt.

Házasságkötések száma

Változóan alakult; hat hónapban több, öt hónapban viszont kevesebb frigyet regisztráltak, mint egy évvel korábban. A legjelentősebb visszaesés februárban volt, amikor a házasságkötések szökőnaphatástól megtisztított száma 10,1 százalékkal csökkent. Augusztusban viszont 11,6 százalékos emelkedés t regisztráltak a statisztikusok, az előző év azonos időszakához képest.

Összességében 2013 első tizenegy hónapjában 34 721 házasságot anyakönyveztek, 640-nel, 1,9 százalékkal többet az egy évvel korábbinál.

Arányok

Ezer lakosra 9 élveszületés és 12,7 halálozás jutott. Előbbi 0,1, utóbbi 0,3 ezrelékponttal volt alacsonyabb 2012 hasonló időszakához képest.

A tavalyi év első tizenegy hónapjában ezer élveszületésre 5,1 csecsemőhalálozás jutott, 0,3 ezrelékponttal több, mint egy évvel korábban. A házasságkötési arányszám 3,8 ezrelékes értéke nem változott az előző évhez képest.
Mivel a halálozások száma nagyobb mértékben csökkent, mint a születéseké, így a természetes fogyás üteme 3,9 ezrelékről 3,7 ezrelékre mérséklődött.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.