Pénzügy

Kacifántos a gyed extra a vállalkozó kismamáknak

Az új gyed extra szerint a vállalkozó kismamák is dolgozhatnak amellett, hogy kapják az ellátásokat. Nem mindegy azonban, hogy gyed, gyes vagy gyet mellett végeznek-e munkát, és az sem, hogy pontosan milyen státuszban vannak.

2014 január elsejétől a gyed extra részeként új szabályok érvényesek a kismamák munkavállalására. Ha a gyermek betöltötte egyéves korát, akkor már nem csak a gyes mellett lehet munkát vállalni, és nemcsak heti 30 órányit, hanem a gyed mellett is, korlátlanul.

A gyet (főállású anyaság) mellett azonban továbbra is csak heti 30 órában lehet dolgozni, kivéve ha a kismama otthon végzi tevékenységét, mert akkor nincs időbeli korlátozás.

A felsorolt lehetőségekkel élhetnek a vállalkozó kismamák is. De az, hogy a munkavégzésük alapján kell-e minimum járulékot fizetniük, vagy hogy kaphatnak-e szociális hozzájárulási adókedvezményt a foglalkoztatásukhoz első ránézésre talán nem egyértelmű. A PwC Magyarország adószakértője, Keztyűs Mónika segített eligazodni a szabályokban. Kiderült, a járulékfizetési kötelezettség és a kapható adókedvezmény attól függ, munkaviszonyos-e vagy pedig személyesen közreműködő, illetve fő- vagy mellékállású-e a vállalkozó kismama.

Munkaviszonyban

Ha a társas vállalkozó (gyeden, gyesen vagy gyeten lévő) anya munkaviszonyban végzi a tevékenységét, akkor a bére után kell megfizetni a közterheket.

Ebben az esetben a vállalkozás a kismama után igénybe veheti a munkahelyvédelmi akciótervben meghirdetett szociális hozzájárulási adókedvezményt.

Ez bruttó százezer forintos bérig az első két évben teljesen lenullázza a vállalkozás által fizetendő 28,5 százalékos munkáltatói közterhet, a harmadik évben pedig megfelezi (helyesebben csak 14 százaléknyit kell fizetni). 3 vagy több gyerek esetén az első három évben jár a 28,5 százalékos kedvezmény, a 4. és 5. évben pedig a 14,5 százalékos.

Személyes közreműködőként

A társas vállalkozó (gyeden, gyesen vagy gyeten lévő) kismama személyes közreműködőként is dolgozhat a gyermeke egyéves kora után. Egyéni vállalkozóként pedig csak személyesen közreműködő lehet.

Ha ilyen formában végzi a munkát, akkor a nyugdíjjárulékot, az egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulékot a vállalkozói jövedelem szerinti adózás esetén a vállalkozói kivét, átalányadózás esetén pedig az átalányban megállapított jövedelem után kell megfizetni.

Az ellátás típusától függően különbség van azonban abban, hogy van-e minimális járulékalapja. A gyeden és gyeten lévő vagy nem főállású vállalkozó kismamáknál nincs járulékminimum. A gyesen lévő főállásúaknál azonban van. Főállásúnak egyébként akkor számít a vállalkozó, ha máshol nincs legalább heti 36 órás munkaviszonya vagy nincs aktív tanulói vagy felsőoktatási nappali jogviszonya.

A főállású gyesen lévő vállalkozó kismama nyugdíjjárulék-alapja így – függetlenül attól, hogy mekkora a vállalkozói kivét összege – havonta legalább a minimálbér. Az egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék alapja pedig havonta legalább a minimálbér másfélszerese. Emellett meg kell fizetni a 27 százalékos szociális hozzájárulási adót is legalább a minimálbér 112,5 százaléka után.

A havi minimálbér 2014-ben 101 500 forint, a legalább középfokú végzettséget igénylő tevékenység esetén pedig a garantált bérminimum, azaz havi 118 000 forint a járulékfizetés alapja. Tudni kell, hogy középfokú végzettségnek minősül a szakmunkásképző iskola is.

Fontos még, hogy ebben az esetben, miután nem munkaviszonyról beszélünk, ezért szociális hozzájárulási adókedvezmény nem vehető igénybe.

Gyed, gyes, gyet

Tételezzük fel, hogy egy aktív nagycsaládos vállalkozóról van szó, aki már a gyed mellett elkezd dolgozni, aztán folytatja a gyes és a gyet mellett, főállású anyaként is. Mondjuk, hogy személyesen közreműködőként, főállásban dolgozik a vállalkozásánál. Ha van energiája, megérheti neki. Főleg úgy, hogy a gyerekek után járó pénzt is megtarthatja és a gyerekeket is felveszik a bölcsibe, oviba.

Mi vonatkozik rá a jelenlegi szabályok szerint? Amíg gyeden van, addig nincs minimum járulékalapja, a kivét után fizeti a közterheket. Aztán ha gyesen lesz, akkor belép a járulékminimum, ahogy írtuk. S végül ha áttér a gyetre, megint nem vonatkozik rá a minimális járulékfizetési kötelezettség.

Szociális hozzájárulási adókedvezmény munkaviszony hiányában nem érvényesíthető.

Kata, eva

Ha a kismama katás vállalkozó, akkor ő a tételes adóval (főállásúként 50 vagy 75 ezer forint) letudja a közterheket.

Az evás kismamának főállásban szintén meg kell fizetnie legalább a minimum járulékokat, de a gyed és a gyet melletti munkavégzés ebben az esetben is kivétel. Ha viszont mellékállású (tehát még arra is lenne energiája az anyának, hogy a gyerek(ek) és egy 36 órás állás vagy tanulói, hallgató jogviszony mellett evás vállalkozóként dolgozzon), akkor csak az evaalap 4 százalékát kell neki közteherként megfizetnie.

A katás, evás vállalkozó kismama esetén, nem munkaviszonyos foglalkoztatásnál szociális hozzájárulási adókedvezmény nem érvényesíthető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik