Pénzügy

Ha szereti a kápét, lépnie kell!

Aki hétfőn nem regisztrál, és egyébként szüksége van készpénzre, az bánhatja. Mert februártól nem tud díjmenetesen bankjegyet felvenni. Sőt, lehet, hogy csak drágábban jut hozzá, mint eddig.

A pénzügyi rezsicsökkentésnek keresztelt kedvezménnyel februártól élhetünk először. Feltéve, hogy személyesen vagy online regisztráltunk a bankunknál. Aki ezt megteszi, az havonta legfeljebb kétszer, maximum 150 ezer forintig ingyen vehet fel készpénzt.

A részletes szabályokról az MNB tájékoztatót adott ki, amiből megtudhatja például azt is, mi a helyzet, ha idegen automatából venné fel azt a bizonyos készpénzt, vagy ha éppen egy posta van önhöz a legközelebb, amikor kápéra van szüksége, és hogy kötheti-e feltételhez a bank a díjmentességet.

Drágul a bankolás

S hogy mit tapasztalhat az, aki nem regisztrál, és mégis szüksége lesz készpénzre a jövőben? A bankok elvileg nem emelhetik meg a díjakat az ingyenes készpénzfelvételre hivatkozva, mert ezzel vaskos MNB-bírságot kockáztatnának az ellenőrzéseknél. Viszont annak nincs akadálya, hogy például a korábbi kedvezményeiket megvonják, mint ahogyan már többen be is jelentették.

Ingyen kápé

A legnagyobb magyar banknál például február elsejétől 6 számlacsomagnál szűnnek meg a készpénzfelvételre eddig biztosított kedvezményes (csak a tranzakciós illetéket tartalmazó) díjak. De nem ők az egyetlenek, akik hasonló lépéssel reagáltak a pénzügyi rezsicsökkentés bevezetéséhez időzítve.

Így aztán aki nem regisztrál vagy a havi kettőnél többször, esetleg 150 ezer forintnál több készpénzre van szüksége, az magasabb költségekkel szembesülhet, mint eddig.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik