Pénzügy

Roham indult az ingyenes készpénzfelvételért

bankkartya(960x640)(3).jpg (készpénz, atm, bankkártya, bankomat, )
bankkartya(960x640)(3).jpg (készpénz, atm, bankkártya, bankomat, )

Pár nap alatt több tízezren nyilatkoztak a bankoknál, hogy februártól díjmentesen vehessenek fel pénzt számlájukról.

Mi is megírtuk: bajos ha egy családnak közös bankszámlája van, és mindegyik számlatulajdonos szeretne élni a saját bankkártyájával az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségével.

A bankok tapasztalatai alapján az érdeklődők, nyilatkozók alapvetően tisztában vannak a szabályozás lényegével, ugyanakkor számos részletet kevésbé ismernek, például tipikus, hogy az ügyfelek nem tudják, mi a teendő, ha egy számlához többen is hozzáférnek, írja a Népszabadság.

Ilyenkor elég egyiküknek nyilatkozni, az ingyenes pénzfelvétel havonta akkor is csak kétszer és összesen 150 ezer forintig jár, ha egynél több bankkártya kapcsolódik egy számlához.

Az MNB figyel

A Magyar Nemzeti Bank célvizsgálatok keretében ellenőrzi, hogy a pénzügyi rezsicsökkentés miatt a bankok nem emelnek-e egyoldalúan díjaikon, jutalékaikon.

A jegybank felhívta a figyelmet: honlapján a fogyasztók valamennyi hazai hitelintézet folyószámla-kondícióit összehasonlító kalkulátort érhetnek el.

Ennek ellenére például a Sopron Banknál már most látható, hogy februártól az ingyenes készpénzfelvételen megspórolt összeget egyéb díjak formájában mindenképpen kifizeti az ügyfél.

Drága lesz az ingyenpénz?

Jövő februártól minden banknak biztosítania kell, hogy ügyfelei havonta legalább kétszer ingyen vehessenek fel készpénzt az automatákból, összesen százötvenezer forintot.

A jogszabály azt is rögzíti, hogy az ingyenes pénzfelvétellel összefüggésben a bankok nem háríthatnak semmilyen költségnövekedést az ügyfelekre. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője – a javaslat egyik előterjesztője – korábban elmondta, hogy ezt a pénzügyi felügyeleti jogosítványokat is gyakorló Magyar Nemzeti Bank ellenőrzi majd, sőt külön is felhívja Matolcsy György jegybankelnök figyelmét arra, hogy ennek megfelelően folyamatosan ellenőrizzenek 2014 első hónapjaiban.

Ám a pénzügyi szektort jól ismerők szerint a bankok valószínűleg próbálkozni fognak más tételeik emelésével.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik