Pénzügy
kukasauto(960x640)(3).jpg (kukásautó)

Pazarlunk: családonként 50 ezer forintnyi étel végzi a kukában

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2013. 12. 13. 13:44

A magyarok háztartásonként évente átlagban mintegy száz kilogramm élelmiszert dobnak ki a szemétbe. A boltok pedig négyezer tonnányi, elsősorban lejárt terméket küldenek hulladékhasznosításra. Közben pedig dívik a luxuskukázás.

Korábban a témában:

Bár Nyugat-Európában és Amerikában négyszer annyi élelmiszer végzi a kukában, mint nálunk, ez még nem mentség arra, mennyit pazarlunk mi.

Sok megy pocsékba

Háztartásonként csaknem egymázsányi élelmet dobunk ki a szemétbe. De forintosítsuk is, mennyit tékozlunk el: ha azt vesszük, egy kiló élelmiszer átlagosan 500 forintba kerül, akkor évi 50 ezer forintnyi megy pocsékba egy-egy családban – hívja fel a figyelmet a Pénzcentrum.hu.

S ha azt nézzük, hogy ez majdnem egyhavi nettó minimálbérnyi (ami alig több mint 64 ezer forint), akkor látszik csak igazán, mennyire nem figyelünk oda a dolgainkra. Pedig ez olyan dolog, amire tényleg lehetne ráhatásunk, nem úgy, mint a különböző pluszadókra.

S akkor még nem beszéltünk a boltokról, ahol szintén tetemes mennyiségű, 4 ezer tonnányi élelmiszert kénytelenek hulladékként hasznosítani, főleg azért, mert lejárt a termékek eltarthatósági ideje – írja a lap.

Mit tegyünk, hogy ne a kukának vásároljunk?

Aki fogyasztóként soknak érzi ezt az évi 50 ezer forintot, és foglalkozni akar a kérdéssel, az számos helyen, például a Tudatos Vásárlók Egyesületénél (TVE) kaphat tanácsokat ahhoz, hogyan kerülje el a felesleges vásárlást, illetve azt, hogy a megvásárolt ételt ki kelljen dobni.

Íme néhány ezek közül: mielőtt vásárolni megyünk, nézzük meg, mi van otthon, írjuk össze, mi hiányzik, gondoljuk át, mit, mennyit akarunk főzni úgy, hogy ne maradjon rajtunk az étel. Az akciók ugyan csábítók, de ha például az „egyet fizet kettőt kap”-ban olyan árut veszünk, ami hamar megromlik, és nem garantált, hogy mindkét adagot el tudjuk fogyasztani, akkor már nem éri meg megvenni.

Egyébként is érvényes, hogy a lejárati időt mindig nézzük meg, és ha túl rövid a fogyasztási terveinkhez képest, akkor ne vegyük meg a terméket. S aztán ha hazavittük, ügyeljünk a tárolásra is, valamint arra, hogy milyen sorrendben fogyasztjuk el az ételt. Ne az kerüljön először a tányérba, ami tovább eláll, hanem az, ami csak rövidebb ideig. Ezek mind segíthetnek abban, hogy ne a kukának vásároljunk.

Luxuskukázás

Európában már sok helyen virágzik a luxuskukázás nevű mozgalom, amelynek a TVE korábbi írása szerint már Magyarországon is vannak tagjai. A freeganisták elsősorban a piacokon zárás előtt, illetve az élelmiszerboltok kukáiból gyűjtik össze a megmaradt, de még fogyasztható állapotban lévő élelmiszert. Ezt egyrészt saját fogyasztásra, de gyakran jótékonysági célra használják fel – többek között hajléktalanoknak, rászorulóknak főznek belőle.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.