Pénzügy

Ennyit szánnak a szomszédai a karácsonyra

karácsony (fehér karácsony, )
karácsony (fehér karácsony, )

Idén habzsidőzsi lesz karácsonykor egy kutatás szerint.

Fejenként 54 ezer forintot költünk el idén karácsonykor átlagosan – derül ki a Budapest Bank felméréséből. Ez ötödével – tízezer forinttal – több, mint két éve, vagyis a magyar újra költekezni tervez.

A megkérdezettek átlagosan 7 személyt terveznek megajándékozni, egy-egy ember meglepetésére közel 8 ezer forintot költve. Az ajándékok beszerzése során egyre többen használják a hitelkártyájukat, vásárolnak az interneten, a készpénzhasználat pedig valamelyest csökkent 2011 óta.

Nem mindenkinek kell spórolnia…

Mivel a karácsonyi bevásárlás az átlagosnál jobban megterheli a családi kasszát, az emberek többsége (41 százalék) már a karácsony előtti hónapokban igyekszik takarékoskodni, míg 25 százalék inkább az ünnepek után húzza össze a nadrágszíjat. Ugyanakkor 2011 óta valamelyest nőtt azok aránya (19 százalékról 25 százalékra), akik azt mondták, nem szükséges spórolniuk az ajándékozás okozta pluszköltségek miatt.

A fizu bánja

A felmérés szerint a lakosság fele az aktuális havi fizetéséből kívánja finanszírozni a karácsonyi kiadásokat – 30 százalék azért, mert nincs megtakarítása, míg 20 százalék úgy nyilatkozott, ez önmagában is fedezi a költségeket. Az emberek ötödének van kifejezetten erre a célra félretett pénze, míg 34 százalék egyéb tartalékaihoz nyúl, amikor az ünnepi bevásárlásra kerül sor.

Négy százalék  mondta, hogy ilyenkor a folyószámla-hitelkeretét is igénybe veszi, a megkérdezettek egytizede pedig a hitelkártya-keretéből is költ ebben az időszakban. Ezzel szemben áruhitelt, személyi kölcsönt vagy gyorskölcsönt szinte egyáltalán nem terveznek igénybe venni a karácsony apropóján.

Ezt vesszük

A felnőtt lakosság fele nem tervezi meg előre pontosan, mi kerüljön a fa alá, inkább az üzletek kínálata alapján dönt. A készülődést a többség 3-4 héttel a karácsony előtt kezdi el, míg a lakosság egytizede az utolsó pillanatig halogatja az ajándékok beszerzését.

A legtöbben az idén is ruhaneműt (57 százalék), illatszert (51 százalék) vagy könyvet (49 százalék) vásárolnak szeretteiknek. Kivételt jelentenek ez alól azok a férfiak, akik feleségüknek vagy párjuknak vásárolnak, őket ugyanis leggyakrabban mobiltelefonnal, okostelefonnal lepik meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik