Pénzügy

Munkáltatói segítséggel fizethetjük vissza a lakáshitelt

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2013. 12. 09. 14:58

Úgy tűnik, ráharaphatnak a cégek arra a januártól élő cafeteria lehetőségre, amely szerint adómentes támogatást adhatnak a dolgozóknak a lakáscélú hitelek visszafizetéséhez.

Korábban a témában:

A munkáltató évek óta adhatott adómentes lakáscélú támogatást a munkavállalóinak, lakásvásárlására, -építésre és korszerűsítésre. A lakáscélú kölcsönök visszafizetéséhez azonban nem. Ebben lesz most változás.

Népszerű lehet az új cafeteria

A CafeteriaTrend friss felmérésből pedig az derül ki, hogy a cégek ráharaphatnak erre az új lehetőségre. A válaszoló munkáltatók több mint fele élne ugyanis a lehetőséggel, hogy a jövő évtől adómentes támogatást adjon a dolgozó lakáshitelének visszafizetéséhez. Legalábbis a december elején végzett online felmérésben válaszoló 201 munkáltató 54 százaléka kívánja szerepeltetni ezt az új lehetőséget a juttatási rendszerében.

Még inkább mutatja, mennyire népszerű lehet a z új támogatás, ha a felmérésben érintett cégek munkavállalóival (156 448 fő) súlyozzuk az egyes cégek terveit. Így már az jön ki, hogy a foglalkoztatottak 56,5 százalékának munkáltatója tervezi a lakáscélú hitel törlesztésének támogatását.

Ahol bevezetésre kerülhet ez a juttatás, ott a válaszadók becslése szerint átlagosan a juttatási keret 26 százalékát (dolgozói létszámmal súlyozva 21,76 százalékát) fordíthatják erre a célra.

Cafateria 2014

Mire kell ügyelni?

Fontos azonban tudni, hogy a lakáscélú támogatás adómentességéhez speciális feltételek, például méltányolható lakásigény szükséges – magyarázza Fata László cafeteria-szakértő. Így a lakás szobái és az ott lakók száma mellett a lakás értékét is figyelnie kell a munkáltatónak az adómentesség megállapításához.

Amennyiben a munkavállaló ingatlana megfelel a feltételeknek, a juttatás értéke elérheti akár a vételár vagy a teljes építési költség 30 százalékát is. Viszont azt is figyelembe kell venni, hogy a folyósítás évét megelőző négy évben erre a célra kapott összegekkel együtt maximum 5 millió forintnyi lehet a munkáltatói hozzájárulás. Így arra is figyelnie kell a támogatást nyújtó munkáltatónak, hogy az előző években más munkáltató adott-e már ilyen juttatást az érintett magánszemélynek.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.