Pénzügy

Munkáltatói segítséggel fizethetjük vissza a lakáshitelt

Úgy tűnik, ráharaphatnak a cégek arra a januártól élő cafeteria lehetőségre, amely szerint adómentes támogatást adhatnak a dolgozóknak a lakáscélú hitelek visszafizetéséhez.

A munkáltató évek óta adhatott adómentes lakáscélú támogatást a munkavállalóinak, lakásvásárlására, -építésre és korszerűsítésre. A lakáscélú kölcsönök visszafizetéséhez azonban nem. Ebben lesz most változás.

Népszerű lehet az új cafeteria

A CafeteriaTrend friss felmérésből pedig az derül ki, hogy a cégek ráharaphatnak erre az új lehetőségre. A válaszoló munkáltatók több mint fele élne ugyanis a lehetőséggel, hogy a jövő évtől adómentes támogatást adjon a dolgozó lakáshitelének visszafizetéséhez. Legalábbis a december elején végzett online felmérésben válaszoló 201 munkáltató 54 százaléka kívánja szerepeltetni ezt az új lehetőséget a juttatási rendszerében.

Még inkább mutatja, mennyire népszerű lehet a z új támogatás, ha a felmérésben érintett cégek munkavállalóival (156 448 fő) súlyozzuk az egyes cégek terveit. Így már az jön ki, hogy a foglalkoztatottak 56,5 százalékának munkáltatója tervezi a lakáscélú hitel törlesztésének támogatását.

Ahol bevezetésre kerülhet ez a juttatás, ott a válaszadók becslése szerint átlagosan a juttatási keret 26 százalékát (dolgozói létszámmal súlyozva 21,76 százalékát) fordíthatják erre a célra.

Cafateria 2014

Mire kell ügyelni?

Fontos azonban tudni, hogy a lakáscélú támogatás adómentességéhez speciális feltételek, például méltányolható lakásigény szükséges – magyarázza Fata László cafeteria-szakértő. Így a lakás szobái és az ott lakók száma mellett a lakás értékét is figyelnie kell a munkáltatónak az adómentesség megállapításához.

Amennyiben a munkavállaló ingatlana megfelel a feltételeknek, a juttatás értéke elérheti akár a vételár vagy a teljes építési költség 30 százalékát is. Viszont azt is figyelembe kell venni, hogy a folyósítás évét megelőző négy évben erre a célra kapott összegekkel együtt maximum 5 millió forintnyi lehet a munkáltatói hozzájárulás. Így arra is figyelnie kell a támogatást nyújtó munkáltatónak, hogy az előző években más munkáltató adott-e már ilyen juttatást az érintett magánszemélynek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik