Pénzügy

Mégis megtartják az Erzsébet-utalványt

erzsébet utalvány (erzsébet utalvány)
erzsébet utalvány (erzsébet utalvány)

A kormány szerdán megtárgyalta az Erzsébet-utalvánnyal kapcsolatos kérdéseket, és arról döntöttek, marad az Erzsébet-utalvány, és felhasználási feltételei sem változnak - közölte a kormányszóvivő csütörtökön.

A napokban több sajtóorgánumban is olyan hírek láttak napvilágot, amelyek szerint a kabinet mérlegeli az Erzsébet-utalvány megszüntetését vagy átalakítását oly módon, hogy kizárja a felhasználhatóság köréből az élelmiszer-vásárlást.

A kormány szerdán megtárgyalta az Erzsébet-utalvánnyal kapcsolatos kérdéseket; a tárcákhoz eddig érkezett visszajelzések alapján a munkavállalók számára ez a juttatási forma fontos, szeretik, így marad – jelentette ki Giró-Szász András.

A kormányszóvivő ezzel megerősítette a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkárának hétfőn a parlamentben, egy képviselői kérdésre adott válaszát, amelyben Cséfalvay Zoltán leszögezte: nincs szó az Erzsébet-utalvány megszüntetéséről vagy felhasználási lehetőségeinek szűkítéséről.

Az Erzsébet-mutyi

Az 1000 mutyi országában persze az Erzsébet-utalvány sem maradhatott mutyiügy nélkül. Az átlátszó blog pert indított még idén tavasszal a Erzsébet Utalványforgalmazó és Gazdasági Szolgáltató Kft. ellen, mert az nem adott ki adatokat a gazdálkodásáról, holott közszolgálatot ellátó szervként ez kötelessége lenne (a blog azt szerette volna megtudni,hogy “milyen munkáltatók milyen összegben vásároltak Erzsébet-utalványokat, milyen összegben történt a beváltás és mekkora volt a beváltási jutalék”, illetve “a jutalékból származó összeget tételesen mire fordították, hogy az Erzsébet Utalványforgalmazó Kft.-nél hány fő áll alkalmazásban, mennyit fizettek ki bérekre 2012-ben, milyen összegben történt prémium-, jutalom- és cafeteria kifizetés. Kikértük az Erzsébet-program indulása óta az utalvány reklámozására megkötött szerződéseket, a megbízott ügynökség nevével, a szerződött összeggel és a hirdetési felületek listájával együtt”).

Májusban a bíróság kimondta, hogy ki kell adni a reklámszerződéseket, majd a kormány ezután megváltoztatta azt a törvényt, amin ez az ítélet alapult – kijelentve, hogy a utalványforgalmazó kft nem közfeladatot ellátó szervezet. Folytatódott tehát a szokásos ügymenet – ha valami a kormény érdekeit sérti, a (bármennyire immorális) gyakorlat helyett a törvények változnak. Szé Bernadett LMP-s képviselő beszélt erről a Parlamentben

Az ügyben a mutyi nyilván ott van, hogy az utalványbizniszt lebonyolító szervezet azért nem akarta kiadni az adatokat, mert akkor kiderülne, hogy kivel milyen alapon (vagy alap nélkül) szerződött a cég, vagy hogy a saját dolgozóival-menedzsmenttel mennyire gáláns a köz pénzéből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik