Pénzügy
erzsébet utlavány (erzsébet utalvány, )

Megszüntetnék az Erzsébet-utalványt?

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2013. 10. 30. 16:07

Az OKSZ biztos forrásból úgy tudja, megszüntetnék az utalványt vagy kizárnák az élelmiszer-vásárlásból. A szövetség szerint ez súlyos gondokat okozna.

Korábban a témában:

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) úgy értesült, hogy a kormány gyökeresen átalakítaná az Erzsébet-utalványt, ami azt jelentené, hogy kizárnák az elfogadóhelyek sorából az élelmiszer-kereskedelmet. De az sem kizárt, hogy megszüntetnék az utalványt.

Cafeteria

Az NGM nem cáfolta, de nem is erősítette meg

Megkértük a Nemzetgazdasági Minisztériumot, cáfolja vagy erősítse meg az információt. Válaszukban azonban ezt nem tették még. Annyit írtak, hogy „az őszi adóváltozások benyújtását megelőzően a kormány valamennyi adójogszabály-módosításra vonatkozó javaslatot áttekintette. A cafeteriát meghatározó jogszabálynál apróbb pontosításokat fogadtak el, amelyek az Országgyűlés honlapján közzétett törvényjavaslatban megtekinthetőek”. Azonban a tervezetben az OKSZ által említett változtatás (még) nem szerepel.

Azt is hozzátették: „A Nemzetgazdasági Minisztérium döntés-előkészítő és végrehajtó szerv, vagyis, amennyiben adott kérdésben a kormány dönt, akkor a nemzetgazdasági tárca azt végre fogja hajtani.”

Megkeresésünkre a szövetség főtitkára, Vámos György azt mondta, megbízható forrásból tudják, hogy létezik ilyen terv.

Az OKSZ komolyan aggódik

Súlyos gondot okozna az Erzsébet-utalványok kizárása az élelmiszer-vásárlásból az OKSZ szerint, mivel a forgalomkiesésen túl munkahelyek elvesztését okozná, és maga után vonná az adóbevételek csökkenését is.

A szervezet keddi közleményében emlékeztetett: jelenleg a legnépszerűbb cafeteria elem az Erzsébet-utalvány, a kormány adópolitikájának köszönhetően kedvezőbb feltételekkel lehet adni a munkahelyeken, mint más béren kívüli juttatásokat. Tavaly több mint 80 milliárd forint értékben fogyott, jelentős részét az élelmiszer-áruházakban váltották be a munkavállalók. Ez azt jelenti, hogy az élelmiszer-vásárlások 1-2 százalékát az Erzsébet-utalvánnyal elszámolt költekezés tette ki.

Fotó: Kummer János

Nem értik

A szövetség “teljesen érthetetlennek” tartja, hogy értesülések szerint a kormány mérlegelné az Erzsébet-utalványok megszüntetésének vagy legalábbis gyökeres átalakításának lehetőségét, kizárva az elfogadóhelyek sorából az élelmiszer-kereskedelmet.

Közölték: az Erzsébet-utalványok kizárása az élelmiszer-vásárlásból azzal a súlyos következménnyel járna, hogy a kereskedelem legnagyobb szeletének remélt növekedése könnyen meghiúsulhat, ami egyúttal költségvetési adóbevételek csökkenését is maga után vonná.

Súlyos gondot jelentene szerintük az is, ha egyik napról a másikra le kellene mondani 100 milliárd forint elköltéséről, függetlenül attól, hogy élelmiszerüzletben vagy vendéglátóhelyen váltják be ezeket. Az Erzsébet-utalványok kizárása az élelmiszerüzletekből a vásárlások egy részének elvesztésén túl munkahelyeket is veszélyeztet, mivel a forgalomkiesés a legtöbb vállalkozást létszámcsökkentésre kényszeríti, az utalvány kiszorításának a legnagyobb vesztesei a kisvállalkozások lennének – hívták fel a figyelmet.

Jelentős támogatástól esnének el a családok

A kétmilliónál is több alkalmazott számára egy évben fejenként átlagosan 50 ezer forintot jelent az Erzsébet-utalvány a béren felül, ez Magyarországon jelentős támasz a családok széles köre, elsősorban a kisebb keresetűek számára.

A kereskedelmi szövetség szerint célszerű lenne mérlegelni az Erzsébet-utalvány költségcsökkentésének lehetőségeit, így még több kisvállalkozás tudná elfogadni a vásárlóktól, és még vonzóbbá válna az eddig kialakított rendszer.

Csak a közszférában szüntetnék meg?

Erzsébet és SZÉP

A Népszabadság is értesült róla, hogy átszabhatják az Erzsébet-utalványt. Forrásaik szerint az NGM arra kapott felkérést, vizsgálja meg: hogyan lehetne a jelenleg Erzsébet-utalványként adott természetbeni juttatást vagy annak egy részét készpénzben, azaz a fizetésbe beépítve folyósítani a közszféra dolgozóinak. Úgy tudják, felmerült, az Erzsébet-utalvány rendszerét úgy gyúrnák át, hogy abból a vendéglátás is nagyobb arányban részesüljön.

Jelenleg ugyanis az utalványok százmilliárd forintos forgalma a nagy kereskedelmi láncoknál (Auchan, CBA, Coop, Spar, Tesco) csapódik le. Forrásaik nem tudnak arról, hogy a nemzetgazdasági tárcánál készülő előterjesztés kapcsolatban lenne a cafeteria rendszer átalakítása miatt tavaly elindított uniós kötelezettségszegési eljárásokkal.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.