Pénzügy
Erzsébet-utalvány (Erzsébet-utalvány)

Orbán kivezettetné az Erzsébet-utalványt

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2013. 11. 06. 16:44

A miniszterelnök nem támogatja, hogy a közszféra dolgozóinál továbbra is a cafeteria része legyen a legkedveltebb juttatás. A háttérben a SZÉP kártyát forgalmazó és a vendéglátós lobbi is „dolgozhat”.

Korábban a témában:

Tántoríthatatlannak tűnik Orbán Viktor abban, hogy a közszféra dolgozóinak juttatásai közül ki kell vezetni az Erzsébet utalványt – írta az Origo. A lap szerint a miniszterelnök régi ellensége a cafeteriának, legalábbis kormányzati forrásaik azt mondták, már többször sürgette az egész rendszer megszüntetését.

Információik szerint annak ellenére is kivezettetné Orbán a közszférában az Erzsébet-utalványt, hogy több kormánytag is próbálta védeni a legnépszerűbb juttatási formát. Úgy tudják, döntés szerdán várható.

Mi lehet még a háttérben?

A mostani kezdeményezés mögött egyébként üzleti lobbot is sejtenek. Méghozzá azért, mert úgy vélik, a Széchenyi pihenőkártyát (SZÉP) kibocsátó három bank érdekeit sértheti Erzsébet. Az ok pedig az lenne, hogy az utalványt már nemcsak hidegélelmiszer vásárlására lehet költeni, hanem melegkonyhán is fizethetünk vele. Érdekes elgondolás, hogy ez sértheti a SZÉP-bizniszben utazó bankok érdekeit, mivel az utalványok nagyobbik részét a boltokban költik el a dolgozók. Viszont ez a tény bizonyára nem túlságosan tetszik a vendéglátósoknak.

S hogy mi lesz Erzsébettel? A lap szerint lehet, hogy a SZÉP kártyába integrálnák, vagy készpénzben (bérként) kapnák meg a dolgozók.

Mi lesz az Erzsébet-utalvánnyal?

A kereskedők is ellenzik

Múlt héten jött olyan hír is, hogy teljesen megszűnhet az Erzsébet-utalvány. Ekkor az Országos Kereskedelmi Szövetség közleményben tiltakozott. Szerintük ez súlyos gondot okozna, mivel a forgalomkiesésen túl munkahelyek elvesztését okozná, és maga után vonná az adóbevételek csökkenését is. Megkeresésünkre a szövetség főtitkára, Vámos György azt mondta akkor, biztos forrásból tudják, hogy van ilyen terv.

Múlt héten megkérdeztük az NGM-et is, valóban várható-e az Erzsébet-utalvány teljes kivezetése. A megszüntetésről szóló hírt azonban se nem cáfolták, se nem erősítették meg.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.