Pénzügy

Startolhat az ingyenes készpénzfelvétel

Decembertől kezdődhetnek az ügyfelek a bankjuknál regisztrálni azért, hogy 150 ezer forintig díjmentesen juthassanak a pénzükhöz.

December 1-jétől nyújthatnánk be a bankunkhoz azt a nyilatkozatot, ami lehetővé tenné számunkra a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvételt – mondta a hvg.hu-nak egy neve elhallgatását kérő vezető fideszes politikus.

Muszáj személyesen intézni

Az erről szóló törvényjavaslatot még szerdán a költségvetési bizottság elé viszik – tette hozzá. Úgy számolnak, hogy mintegy 6,5 millió embert érint ez az opció. A banki ügyfeleknek a terv szerint személyesen kell majd befáradniuk a bankjukba a formanyomtatvánnyal.

A személyes ügyintézésre azért van szükség, mivel a bankok nem biztos, hogy minden esetben elfogadnák az e-mailes, vagy levélben feladott nyilatkozatok hitelességét – magyarázta a portálnak. A politikus szerint információs kampányt is terveznek ezzel kapcsolatban.

Mit szól hozzá?

Nem mindenki veheti majd igénybe

A törvényjavaslat szerint az ingyenes készpénzfelvétel csak a pozitív egyenleg erejéig jár, így akinek mínuszba kerül a számlája, azt nyugodtan megterhelhetik a hitelintézetek a díjaikkal – hívta fel a figyelmet a Világgazdaság pár napja.

A jegybank adatai szerint félévkor 2,87 millió ügyfélnek volt folyószámlahitel-szerződése Magyarországon, tartozásuk meghaladta a 400 milliárd forintot. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos folyószámla a hónap végén mínusz 141 ezer forintos egyenleget mutat – írta az újság.

A Fidesz-frakció lapunkhoz is eljuttatott közleményében azt írta ezzel kapcsolatban: a jogszabály céljainak megfelelően az a fogyasztói alapjog, hogy mindenki ingyen vehesse fel a fizetését készpénzben az átlagfizetés erejéig. Az azonban nem fogyasztói alapjog, hogy a hitelét is ingyen vehesse fel. A 150 ezer forinton  belül  felvett  összeg felvétele tehát csak pozitív egyenlegnél lesz ingyenes.

Szeretné, ha banki átutalás helyett készpénzben kapná meg a fizetését? Szavazzon!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik