Pénzügy

Így szednék vissza a bankok az ingyenes készpénzt

pénz (pénz, )
pénz (pénz, )

Nem zárkóznak el a bankok teljesen a kormány elképzelésétől – csak épp akkor más díjakon emelhetnek.

Végéhez közeledik a kormány és a bankok legutóbbi meccse: sajtóhírek szerint jövő hét elején beadhatja a kormány a törvénytervezetet az ingyenes lakossági készpénzfelvételre. Mint a HírTV-nek adott nyilatkozatból kiderül, a bankok alapvetően nem zárkóznak el attól, hogy a saját ATM-ekből valamennyi készpénzt fel lehessen venni, ez lehet tárgyalási alap. „Nyilvánvalóan jó gondolat ez azzal (a kiegészítéssel), hogy nagyon sok banknak nincs is kártyája, vannak, amelyeknek nincs is ATM-jük, tehát ez az alapvető gond” – mondta Kovács Levente, a Bankszövetség főtitkára.

Fotó: Northfoto

Eközben úgy tűnik: a kormány elvetette Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kompromisszumos javaslatát, amely egy kötelező alapszámlás csomagot vezetett volna be, s ezekhez kapcsolt volna kedvezményeket. Helyette inkább a Rogán Antal fémjelezte verzió tűnik a befutónak, amely brutális érvágást okozna a bankoknak. Jelenleg ugyanis átlagosan havi 40 ezer forintnyi készpénzt vesznek fel az ügyfelek, ám a Rogán-féle javaslat ennél jóval több készpénz felvételét tenné ingyenessé. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint az év első felében hat hónapban 58,2 millió művelet során 2873,5 milliárd forintot vettek fel a kártyabirtokosok ATM-ekből.

A VG elemzése szerint, ha mégis jelenlegi formájában tolnák le a törvényt a bankok torkán, alighanem drágábbá válnának a számlacsomagok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik