Belföld

Ismét csökkent az álláskeresők száma

allaskereses(210x140)(1).jpg (álláskeresés, )
allaskereses(210x140)(1).jpg (álláskeresés, )

A regisztrált álláskeresők között még mindig a nők vannak többségben.

Fejér megye és Székesfehérvár munkaerő-piaci helyzetéről tartott sajtótájékoztatót Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere és Buday Attila, a Fejér Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának vezetője.

Székesfehérváron csökkent legjelentősebben az álláskeresők száma

Most összesítették az augusztusi adatokat, amelyekből kitűnik: az előző hónaphoz képest egy körzetet kivéve – ahol tízfős növekedés következett be – mindenütt csökkent az álláskeresők száma. A legnagyobb számban (204 fővel) Székesfehérvár térségében csökkent ez a létszám.

Tavaly ilyenkor egy lassú javulási folyamatot mutattak a statisztikák. A mostani összegzés is biztató, a hónap során adódott új munkalehetőségek száma magasabb a tavaly augusztusinál.

A régió és a megye foglalkoztatási helyzetét, valamint az augusztusi statisztikákból kiolvasható többi adatot és munkaerő-piaci folyamatot a Fejér Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának vezetője ismertette. „Jó hírrel jöttem, hiszen úgy tűnik, Fejér megyében tendencia, hogy csökken az álláskeresők száma. Év elején 24 ezer fővel kezdtünk, jelenleg pedig 18 168 fő a regisztrált álláskereső a megyében.

Mi lesz a pályakezdőkkel?

Szomorú azonban, hogy a pályakezdő fiatalok száma magas a megyében, éppen ezért nagyon fontos a velük való foglalkozás.

A kormány egy jó programot vezetett be, amely a 25 év alatti szakképzetlen pályakezdőknek szólt. A bért és a szociális hozzájárulási adót fizette a munkaügyi központ maximum fél évig és ezért három hónapos továbbfoglalkoztatást kellett vállalniuk a cégeknek. 302 fiatal elhelyezkedését tudtuk így támogatni, valamint nyári diákmunkaprogramot is indítottunk, amelyben 813 diák vett részt két hónapon keresztül” – foglalta össze a tájékoztatóban leírtakat Buday Attila.

A Fejér Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának vezetője arról is beszámolt, hogy a regisztrált álláskeresők között még mindig a nők vannak többségben és a legnehezebb a nyolc általános iskolát végzettek elhelyezkedése, a felsőfokú képesítéssel rendelkezők pedig nagyobb eséllyel tudnak állást találni.

„A székesfehérvári adatok európai szinten is megállják helyüket, örömteli ez a helyzet és jól mutatja a város gazdasági erejét.” – kezdte hozzászólását Cser-Palkovics András. Székesfehérvár polgármestere több céget is említett, amelyek ebben az időszakban avatják új fehérvári gyáregységüket, vagy éppen mostanság jelentik be fejlesztési elképzeléseiket.

„Összességében nézve az adatok szerint jól alakul a munkaerő-piaci helyzet, azonban a fiatal pályakezdők vonatkozásában és a megye egyes térségeinek tekintetében van még mit tenni. Székesfehérvár gazdasága nemcsak az itt élőknek, hanem a térségnek is biztos megélhetést jelent.

Támogatásokkal ösztönzik a munkavállalókat is

Éppen ezért itt a szakképzett munkaerő hiánya az önkormányzatot fejlesztési tervekkel megkereső cégek félelme. Megoldást jelenthet az a kormányzati program, amelynek keretében támogatással ösztönzik a munkavállalókat (családokat), hogy más városba települjenek, ha ott szakképzettségüknek megfelelő munkalehetőséget találnak.

Szerencsére Székesfehérvár is azok között a nagyvárosok között van, amelyeknek gazdasági jelentőségük miatt szerepük van ebben a programban. – mondta Cser-Palkovics András.

A polgármester kiemelte azt is, hogy a humán területen jóval nehezebb állást találni, mint a műszaki végzettségűeknek. Annak ellenére, hogy Fejér megye – és ezen belül Székesfehérvár – munkaerő-piaci mutatói az országos helyzethez viszonyítva továbbra is kiemelkedőek.

A Fejér Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja október 18-án és 19-én ismét megrendezi a Pályaválasztási Kiállítást a Türr István Képző és Kutató Intézetben, amelyre szeretettel várják az általános iskolák 7. és 8. osztályos tanulóit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik