Pénzügy

Büdzsé: a húsáfa-csökkentést nem tervezték be

A költségvetésben nincs nyoma annak, hogy a kormány húsáfacsökkentést tervezne. De a nemzetgazdasági miniszter nyilatkozatából kiindulva mégis lehet fedezete az adócsökkentésnek: egy új adó.

A kabinet szerdán tárgyal az adótörvényekről, és a luxusadó is terítéken lehet – mondta kedd reggel a közrádiónak Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Ez azért érdekes, mert mint a Népszabadság kimazsolázta, a költségvetésben nem látni nyomát annak, hogy a kormány számolt volna a húsáfa csökkentésével.

Megígérték:

Pedig ezt már sokan várják. Annak ellenére is, hogy nagy valószínűséggel az adócsökkentés egy része (mások szerint nagyobb része) nem lesz érezhető majd az árakban. Vagyis lehet rá számítani, hogy a hentes nem fog annyival kevesebbet felszámítani nekünk, amennyi az áfacsökkentés lehet.

Variációk húsáfára

Sok a kérdőjel

A mértékről egyébként még mindig nem tudni semmi közelebbit. Vagy 5, vagy 18 százalékra csökken valószínűleg a jelenlegi 27 százalékos kulcs. Lázár János azt mondta, 10 százalék alá viszik a húsáfát – vagyis akkor az 5 százalék lehet a befutó.

Az is kérdés, hogy pontosan milyen termékekre vonatkozna az áfacsökkentés. Na és az sem mindegy, honnan tömnék be azt a több tízmilliárdos költségvetési lyukat, ami a kisebb adóbevétel miatt keletkezne.

Nem terveztek a húsáfa csökkentésével

A költségvetésben 2,4 százalékos inflációval és 1,9 százalékos fogyasztásbővüléssel számol jövőre a kormány. Ebből a kettőből pedig 4,3 százalékos áfabevétel-növekedés adódhat. Ami a lap szerint akár azt is jelenthetné, hogy lenne miből húsáfát csökkenteni.

Csakhogy az idei évben eddig jelentős mínuszban vannak az áfabevételek a tervezetthez képest. Így aztán nem valószínű (még a pénztárgépek adóhivatali összekötésétől remélt pluszbevétellel együtt sem), hogy maradna annyi lauf, amennyi elég lenne a húsáfa csökkentésére.

Ön helyesli, hogy luxusadót vezetnének be?

Extraadóval pótolnák?

Itt jöhet be a képbe a luxuscikkek megadóztatása. Mert attól függetlenül, hogy uniós szabályok miatt a luxusáfa nem járható út, a luxusadó kivetésének nincs ilyen akadálya. S mivel Varga Mihály is beszélt a luxusadóról, valószínűleg ez a terv. Nagy kérdés persze, hogy vajon van-e akkora luxuskereslet Magyarországon, hogy az extra adó pótolja a húsoknál kieső áfabevételt…

A fogyasztást adóztatják inkább?

A luxusadó ötlete egyébként egybevágna a kormány által hangoztatott elvvel, miszerint a fogyasztást és nem a jövedelmeket adóztatnák.

Más kérdés, hogy ha megnézzük, mennyi bevételt vár az állam a jövedelmek és mennyit a fogyasztás megadóztatásából, akkor továbbra sem ezt látjuk. Hiszen, mint a lap rámutat, a költségvetési bevételek hajszál híján felét jövőre is a jövedelmek megadóztatásából kívánja beszedni a kormány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik