Gazdaság

Diákihiteles mentés és rezsiharc – kész a költségvetés-tervezet

Varga Mihály (Varga Mihály)
Varga Mihály (Varga Mihály)

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter ma benyújtotta a jövő évi költségvetés-tervezetet az Országgyűlésnek, majd a legfontosabb pontokról újságíróknak számolt be. A választási év mostantól a rezsicsökkentés éve.

A rezsicsökkentés költségvetése lesz a 2014-es, mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter miután benyújtotta a jövő évi költségvetés-tervezetet.

Olvasson még az adósmentésről! Érdekes!

2014-ben az  inflációt 2,4 százalékra tervezi, amelyhez takarékos gazdálkodás társul 2,9 százalékos államháztartási hiánnyal. A növedést 2 százalékra teszik.

A válaszási évben a ma benyújtott tervezet szerint a reálkeresetek növekedni fognak 2 százalékkal, a fogyasztás 1,9 százalékkal bővülhet. Kiterjesztik a családi adókedvezményt, a munkavállaló így megspórolhatja a nyugdíjjárulék és az egészségbiztosítási járulék befizetését. „Összességében 53 milliárd forintot hagyunk ott a háztartásoknál az idei évhez képest,” mondta Varga.

Csupa adósmentés

A diákhitel-tartozásokat összesen 4 milliárd forint értékben elengedik annak, aki gyereket vállal, a pedagógusok béremelése pedig összesen 132 milliárd forintot visz mad el. Az inflációval azonos mértékben emelekednek majd a nyugdíjak, valamint folytatódik a munkahelyvédelmi akcióterv.


Fotó: Kummer János

A még mindig csak a levegőben lógó devizaadós-mentésről Varga azt mondta, annak fedezete benne van a költségvetésben, tehát később nem kell emiatt törvényt módosítani. A szakmai egyeztetés november 1-jéig tart, ha addig nem lépnek érdemben a bankok, a kormány előáll saját ötleteivel.

A költségvetés tervezete innen tölthető le

Ajánlott videó

Olvasói sztorik