Pénzügy

Így mondjon nemet egy állásra!

Aki állást keres, többynire több vasat tart a tűzben egyszerre, hogy nagyobb seéllyel kapjon munkát. Igen ám, de van, hogy egyszerre két vagy több helyről is pozitív válasz érkezik.

Egyetért?

Az álláskeresés sziszifuszi munka, és néha még akkor sem egyszerű a pályázó dolga, ha végre valahára igent mondanak neki. Mert ha teszem azt, úgy alakul, hogy nem csak egy megpályázott helyre vennék fel, akkor el kell döntenie, melyik céget válassza.

Az is gond lehet, ha akkor érkezik igenlő visszajelzés egy jobb helyről, ha már a kevésbé jónak tartott munkára leszerződött. És persze az se ártana, ha a biztonság kedvéért úgy tudnánk nemet mondani, hogy később még esetleg mondhassunk igent is. Íme, néhány Profession-tanács a döntéshez, ha túl sok a jóból:

1. Hol éreznénk jobban magunkat?

Kérdezzük meg magunktól: az állás biztosít-e kellő önállóságot, van-e fejlődési lehetőség, mekkora a felelősségi és a döntési jogkör, mennyire kielégítő a kompenzáció, bejelentenek-e rendesen, milyen a munkakörnyezet és a rendelkezésre álló eszközök, milyen a munkaidő beosztás és mennyit kell utazni.

2. Tudjunk meg még többet a reménybeli munkáltatókról

Sok kérdés ezek közül nem válaszolható meg az internetről és különböző szakmai kiadványok oldalairól nyert adatokból, még az interjún szerzett személyes benyomásaink is félrevezethetnek, érdemes ezért több forrásból információt szerezni – javasolja Oláh Andrea. Személyes vagy szakmai kapcsolatrendszerünkön keresztül érdeklődhetünk az adott cégnél dolgozó ismerőseinktől, hogy ők mit tartanak a szervezet előnyeinek és hátrányainak – tette hozzá.

3. Ha már aláírtunk, akkor is mondhatunk nemet

Ön mi alapján választana, ha két helyről is igent mondanának az álláspályázatára?

A mérlegeléshez további mankókat itt találhat. Egy a lényeg, ha már döntöttünk, szóljunk, ne sunnyogjunk.
Abban az esetben, ha a munkaszerződést már megkötöttük, de még nem kezdtünk el dolgozni, törvény adta lehetőségünk van elállni a munkaszerződéstől. Hivatkozhatunk arra, hogy a munkaszerződés megkötését követően körülményeinkben olyan lényeges változás következett be, amely a munkaviszony teljesítését lehetetlenné tenné, vagy a teljesítés aránytalan sérelemmel járna.

A mérlegeléshez további mankókat itt találhat. Egy a lényeg, ha már döntöttünk, szóljunk, ne sunnyogjunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik