Pénzügy

Diákmunka: még mindig sok az átverés

Diákmunka (diákmunka, egyetemista)
Diákmunka (diákmunka, egyetemista)

Aki diákként szeretne nyáron egy kis pénzt keresni, annak már most érdemes körülnéznie a diákszövetkezeteknél. Azért náluk, hogy biztosan ne csapják be!

Ahogy közeledik a tanév vége, egyre több diák fejében fordul meg a gondolat, hogy jó lenne nyáron dolgozni, pénzt keresni. Ennek legbiztonságosabb módja az, ha a diákszövetkezeteknél érdeklődik.

Kihasználhatják a diákot

Előfordul ugyanis, hogy a munkaadók időnként „trükköznek”, kihasználják a tapasztalatlan munkavállalókat. Meghirdetik például a magas jövedelemmel kecsegtető munkalehetőséget, de aztán nem kötnek munkaszerződést a diákkal, és esetleg a végén egy fillért sem fizetnek neki az elvégzett munkáért – hívja fel a figyelmet a MŰISZ iskolaszövetkezet.

Ilyen a diákmunkákat közvetítő szövetkezeteknél nem történhet meg. Náluk minden esetben kötnek munkaszerződést, és a bérek kifizetését is garantálják, így tehát biztonságban érezhetik magukat a diákok. A munkaszerződésnek mindig tartalmaznia kell a pontos munkafeladatokat, annak helyszínét, idejét, a munka elvégzéséért járó munkabért és az esetleges balesetvédelmi és tűzvédelmi leírást is.

Mikor érdemes elkezdeni a munkakeresést?

A diákok többsége az utolsó iskolai héten kezd el nyári munkát keresni, ezért ilyenkor dömping van az iskolaszövetkezeteknél. Ezért aki be akarja magát biztosítani, annak ezért már májusban érdeklődnie, jelentkeznie kell a nyári munkára, mert számos cég meghirdette már a diákmunkákat – mondta azt megkeresésünkre a Pannon-Work Iskolaszövetkezet igazgatósági tagja, Kurdi Ferenc.

Ha 18 év alatti diák szeretne munkaszerződést kötni, a diákszövetkezetbe a szülőnek is be kell mennie, és hozzájárulását kell adnia.

Milyen munkából van a legtöbb mostanában?

A Pannon-Worknél azt tapasztalják, mostanában az idegenforgalomban tevékenykedő cégek (szállodák, strandok, vendéglátóhelyek) kínálnak egyre nagyobb számban diákmunkát. Aki például vízi mentő szeretne lenni, de még nincs meg hozzá a végzettsége, annak ebben is segítséget tudnak nyújtani.

Azok közül a cégek közül is sokan keresnek a nyárra diákmunkást, ahol jellemzően betanított dolgozókat foglalkoztatnak. Középiskolásokra és a felsőoktatásban tanulókra is van kereslet, vannak azonban olyan munkák, ahova a törvényi előírások miatt csak felnőtt diákok jelentkezhetnek (például éjszakai munka). A keresést azért is érdemes minél előbb megkezdeni, mert általános tapasztalat, hogy minden érdeklődő diák nem tud munkához jutni.

Aki tutira akar menni

Kurdi Ferenc azt tanácsolja, ha a diák mindenképpen szeretne dolgozni, több iskolaszövetkezetnél is érdeklődjön, legjobb ha az Iskolaszövetkezetek Országos Szövetsége oldalát keresi fel, hiszen itt az összes diákmunkát közvetítő céget megtalálja. Azt is javasolta, hogy ne elégedjenek meg az internetes kereséssel, hanem időnként menjenek is be az irodába, hogy ezzel is jelezzék, valóban komolyan gondolják a munkavállalást.

Arra lehet számítani, hogy nyáron elsősorban azokat a diákokat foglalkoztatják, akik év közben is dolgoznak. Azonban mivel a szünidőben háromszor, négyszer annyi a munkalehetőség, a többieknek is jut ajánlat.

Aki mégsem talál munkát közvetlenül a szünidő kezdete után, az se csüggedjen. Kurdi Ferenc szerint érdemes július második felében újra nekiállni a keresésnek, mert augusztusban általában már pihennek a diákok, ezért kevesebb a diákmunkás.

A szülő is segíthet

A szülő is segíthet a nyárimunka-keresésben, megkérdezheti például, hogy saját munkahelyén lesz-e ilyen lehetőség. Ha igen, akkor a munkahelynek is előnyös (költséghatékony) lehet, amennyiben diákszövetkezeten keresztül foglalkoztatják a dolgozók gyerekeit. Az iskolaszövetkezeti foglalkoztatás egyébként a diákoknak is jelent némi anyagi előnyt (havi 5-6 ezer forintot), hiszen ennél a foglalkoztatási formánál csak az szja-t vonják le a bérükből, mást nem – mondta Kurdi.

Jó ötlet lehet az is, hogy ha valaki a diákmunkák között nem talál a szakmájába vágót, akkor közvetlenül cégeknek ír, és ajánlja magát. Kurdi Ferenc szerint ebben az esetben minimum 20-30 megkeresést kell elküldeni ahhoz, hogy esély legyen a sikerre. Ajánlott azonban ilyen esetben is diákszövetkezeten keresztül szerződést kötni.

Mennyit lehet keresni?

A minimálbérnek megfelelő óradíjat (bruttó 564 forintot) biztosan, de az 580-600 forintos órabér sem elérhetetlen. S persze vannak kvalifikáltabb munkák, ahol az óránkénti kétezer forint feletti bért is meg lehet keresni (például idegenvezetés, mérnöki feladatok, stb.).

A gyakornoki helyeken azonban arra kell számítani, hogy 6 hétig általában nem jár fizetés. Viszont érdemes lehet ilyen feladatot is elvállalni, hiszen a későbbi munkakeresésnél a gyakorlat előnyt jelenthet. Persze ez érvényes a nyári munkára is, főleg, ha szakmába vágó. Azt is jó tudni, hogy a kötelező szakmai gyakorlatot is le lehet tölteni iskolaszövetkezeten keresztül.

Visszatérve a gyakornoki munkához: arra is lehet számítani, hogy ha beválik a diák, akkor a későbbiekben továbbfoglalkoztathatja a cég, immár díjazás fejében.

Jól jöhet az okostelefon a keresésnél

Az okostelefonok térhódításával az Android és IOS operációs rendszerekre fejlesztett diákmunka alkalmazások (APPLIKÁCIÓK) nagyban megkönnyíthetik a munkakeresést, illetve az adott munkára való jelentkezést – említette meg a MŰISZ Iskolaszövetkezet ügyvezetője, Másody Szabolcs. Ezek segítségével a diákok azonnal értesítést kapnak az új munkalehetőségekről, illetve az elvállalt munkát érintő változásokról. Emellett az applikációk részletes munkavállalási információt is biztosítanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik