Pénzügy

A nagy pénz helyett inkább a biztos állásra hajtunk

Nem a magas fizetés a legvonzóbb azok számára, akik munkát keresnek, hanem az, ha egy állás hosszú távon is biztos megélhetést jelent – derült ki a Randstad globális felméréséből.

Bár a 2012-es eredményekhez képest nőtt azoknak az aránya, akiknek a versenyképes fizetés a legfontosabb, a legtöbben mégis a stabilitást tartják szem előtt álláskereséskor. A globális kutatás többek között azt vizsgálta, mi teszi vonzóvá a vállalatokat álláskereséskor.

Az eredmények alapján a hosszú távú biztonság különösen fontos a 40 évesnél idősebbek és az alacsonyabb végzettségűek számára. Ennek oka az lehet, hogy a válság kezdete óta sokan tapasztalták: nehéz új munkát találni. Valószínűleg ezért tartják vonzóbbnak a hosszú távon is biztos megélhetést nyújtó állásokat a magasabb fizetést ígérő, ám rövidebb távú ajánlatoknál – magyarázta a személyzeti tanácsadócég ügyvezető igazgatója, Baja Sándor.

Mit tartunk fontosnak álláskereséskor?

Az állásajánlatok megítélésekor az 5 legfontosabb szempont között a fizetés és a biztos munkahely mellett még a jó munkahelyi légkör szerepelt a válaszadók többségénél. Ez utóbbi tényező főleg a nőknek fontos. Számukra az átlagosnál vonzóbb egy vállalat akkor is, ha rugalmas munkaidőt kínál és könnyen megközelíthető. „Ez feltehetően arra vezethető vissza, hogy sokszor a nőkre hárul a gyermekek gondozásának és a háztartás ellátásának oroszlánrésze” – tette hozzá Baja Sándor.


Fotó: Shutterstock

A férfiakra a karrierépítési lehetőségek és a jó vállalatirányítás tesz jó benyomást egy új munkahely mérlegelése során. A fiatalokat és a magasan képzett munkavállalókat az előrelépés lehetősége – akár nemzetközi szinten is – szintén az átlagosnál jobban motiválja.

Miért szeretjük a munkánkat?

A kutatás eredményei szerint négy fő összetevő garantálja a jó munkahelyi légkört: ha a vezetőség fel- és elismeri a jó munkát, ha egy csapat tagjának érzik magukat a kollégák, ha a munkatársak tisztelik egymást, és ha nyílt, őszinte kommunikáció zajlik a vállalaton belül. Ugyanakkor egy generációs szakadék is kimutatható: az idősebbek a munkájuk elismerésére, feladatmegosztásra és csapatmunkára vágynak, míg a fiatalok akkor érzik jól magukat, ha barátokat találnak a munkahelyen.

A válaszok alapján a többség akkor gondolja érdekesnek a munkáját, ha jól tudja kamatoztatni a képességeit, de harmaduknak a független munkavégzés is fontos. Egy esetleges munkahelyváltástól leginkább az tartja vissza a megkérdezetteket, ha a jelenlegi munkáltatójuk stabil állást biztosít számukra. Ezzel összhangban a többség (55 százalék) távozik, ha a juttatásait nem vagy csak részben kapja meg.

A felmérés világszerte 18 országban, több mint 142 ezer résztvevő megkérdezésével zajlott. Az online adatfelvételre 2012. szeptember és 2013. február között került sor, a 18–65 éves potenciális munkavállalók körében. A válaszadók között tanulók, foglalkoztatottak és munkanélküliek egyaránt voltak, a minta a kutatásban részt vevő országokban életkor, nem és végzettség szerint reprezentatív volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik