Pénzügy

Nehezen adjuk fel a lakásunkat

Egy jó munkáért elvileg költözni is érdemes. A többség azinban még mindig a lakóhelyén, vagy ahhoz közel keresi a boldogulást.

A Profession.hu rendszerese méri virtuális állásbörzéjén, mennyire vagyunk rugalmasak, ha munkáról van szó. A felmérés szerint rugalmasabbak lettünk, a valóság azonban azt mutatja, hogy kevesen vállalják a költözést az állásért.

Kicsivel bátrabbak lettünk?

Online kérdőívükben arról kérdezik az álláskeresőket, vállalnának-e munkát a lakóhelyüktől távol egy jobb lehetőség reményében. Az idei felmérés szerint a válaszadók a korábbinál egy picit rugalmasabbnak lettek. Tavaly ugyanis még nyolc százaléka nyilatkozott úgy, hogy kizárólag saját lakóhelyén hajlandó dolgozni, idén viszont már csak öt százalékuk adott hasonló választ.

Ezzel párhuzamosan 36-ról 38 százalékra nőtt azok száma, akik egy jobb pozíció megszerzéséért akár másik településre is elköltöznének. Alig érzékelhetően, de nőtt a külföldi munkára nyitottak száma is.

Mennénk, mégsem mozdulunk

Mindez persze csak a munkát keresők szándékairól ad képet. A ténylegesen lakóhelyet váltók aránya ennél jóval kisebb. Herczku Mónika, a Profession.hu karriertanácsadója jól ismeri nemcsak a pályázók problémáit, de a munkát kínáló vállalatok elvárásait is.

A szakember szerint a hazai munkaerőpiac láthatóan igyekszik lépést tartani a világban uralkodó trendekkel, de mobilitás és távmunka dolgában van még némi lemaradásunk. Főként a családi kötöttségektől mentes harminc év alatti fiatalok mozdulnak könnyen, a „mobilak” azonban jellemzően nem itthon, hanem külföldön keresik a boldogulást.

A távmunka sokaknak tetszene

Bár a távmunka praktikus megoldás lehet bizonyos iparágakban, a hazai vállalatok többsége mégis a hagyományos foglalkoztatási formákat részesíti előnyben egyelőre. Pedig az álláskeresők szívesen dolgoznának otthonról: a Profession.hu adatbázisa szerint csaknem minden huszadik pályázó távmunkát is vállalna.

Herczku Mónika szerint a távmunka széleskörű elterjedéséhez nem elsősorban a technikai háttér hiányzik, sokkal inkább a szemléletbeli váltás.

Online keresők előnyben

A mobilitás általában a munkavállalói rugalmasság, sokoldalúság fokmérője, és fontos feltétele a gazdaság mozgásban tartásának. A szakemberek azonban elismerik, hogy nincs meg mindenkiben ez a képesség. Sokakat pedig a családi vagy anyagi körülmények akadályoznak abban, hogy elköltözzenek. Nekik valóban helyben kell megtalálniuk számításaikat.

Az online állásközvetítés mindkét esetben segíthet a megfelelő munkalehetőség felkutatásában. Ezt jól mutatja, hogy az év első öt hónapjában már több mint 1 millió keresést regisztráltak az oldalon. Szakmunkás, közép- és felsőfokú végzettségűek vegyesen

Ajánlott videó

Olvasói sztorik