Pénzügy

A lojális munkás nem jár be dolgozni

Csaknem száz cég csatlakozott a Dolgozz Otthonról Naphoz. Szerintük elégedettebb és lojálisabb, aki távmunkában dolgozhat. Vannak azonban veszélyei is az otthoni munkának.

Április 21-én, szombaton van a Dolgozz Otthonról Nap, amelyet a Telenor és a Microsoft kezdeményezett. Csalóka időpontot választottak, ugyanis ez a szombat kivételesen munkanap. A május 1-jei hosszú hétvége miatt dolgozunk (mert a munka ünnepe miatt járó munkaszüneti nap keddre esik, és az azt megelőző hétfői, április 30-ai munkanapot helyezik át).

A rugalmas munkavégzés nemcsak a kreativitást segíti: az otthoni munka motiválja a kollégákat, növeli a lojalitást, és javíthatja a munkavállalói imázst – vélik a Dolgozz Otthonról Nap résztvevői. A céljuk az, hogy a lehető legtöbb hazai – elsősorban szellemi munkást alkalmazó – munkáltató tegye lehetővé az otthoni munkavégzést minél több dolgozója számára. Már csaknem 100 cég igent mondott az otthoni munkára. A Dolgozz Otthonról Naphoz a weben és a Facebookon lehet csatlakozni. A jövőben éves rendszerességgel megrendezik az otthoni munka napját – ígéri a két cég.

Márkaépítéshez elsőrangú

Munkáltatói márkája kialakításakor egyre több vállalat keresi azokat a lehetőségeket, melyek segítik a munka és a magánélet közti megfelelő egyensúly fenntartását. Számos külföldi cégnél már bevált gyakorlat a home office kultúra. Ha a munkatársak esetenként otthonról, nyugodt körülmények között dolgozhatnak, könnyebben mélyülhetnek el a nagy koncentrációt igénylő feladatokban, hatékonyabban, kreatívabban teljesítenek.

A kezdeményező Telenor és Microsoft életének már szerves része, hogy heti egy-egy munkanapon az alkalmazottak otthonról végzik munkájukat, és megspórolják az idő- és energiaigényes utazást. A szervezők célja, hogy felhívják a szellemi alkalmazottak és munkaadóik figyelmét a gyakorlat előnyeire, és hosszú távon a hazai vállaltoknál is elterjedjen az alkalmankénti otthoni munkavégzés kultúrája.


Fotó: Kummer János

Sok esetben otthon, akár a konyhában ülve születnek a „nagy” gondolatok – mondta Anne Birgitte Kverum, a mobilcég humánerőforrás vezérigazgató-helyettese. A cég a rugalmas munkavégzést ezért mobileszközökkel, távoli hozzáféréssel segíti, így náluk természetes, ha egy kolléga az otthonából kapcsolódik be egy irodai megbeszélésbe. A Telenornál nem az a fontos, hogy hány órát tölt valaki az irodában, hanem, hogy mennyire hatékonyan és milyen minőségben dolgozik. Mindez felelős hozzáállást követel meg a munkavállalótól és bizalmat kíván a munkaadótól. Ez megtérül, hiszen elégedettebbek és motiváltabbak azok a munkavállalók, akiket a munkáltatójuk támogat abban, hogy munka és a magánélet egyensúlyát megteremtsék – tette hozzá a HR-vezető.

A Microsoftnál is van lehetőség az otthoni munkavégzésre. A cég kommunikációs vezetője szerint ehhez a rugalmassághoz nemcsak a fejlett technológia és az eszközök biztosítása szükséges, hanem kulturális változás és szemléletváltás is kell. Növekszik a hatékonyság, az időgazdálkodási készség, illetve kisebb a fluktuáció – mondta Kristóf Judit.

Pozitív és negatív hatása is lehet

Világszerte minden harmadik munkavállaló dolgozna távmunkásként, ha lenne rá lehetősége – derül ki a Reuters News számára készített Ipsos-felmérésből. Európában tízből három ember, Észak-Amerikában a válaszadók negyede kipróbálná. A magyar munkavállalók az átlagoshoz hasonló (37 százalékos) arányban említették, hogy otthonról dolgoznának. A cégvezetők nagyobb része pozitívan ítéli meg a távmunka hatásait – áll a Deloitte egyik korábbi felmérésében. A válaszadók közel fele említette, hogy nőtt a munkavégzés hatékonysága és a dolgozók elégedettsége a távmunka miatt, emellett csökkentek a költségeik. A Deloitte szerint az az alkalmazott általában hatékonyabb, aki a saját idejét menedzselheti. Sőt a távmunka alkalmazásával redukálható, sőt bizonyos esetekben ki is iktatható a munkába járásra fordított idő. (Ami környezetvédelmi szempontból is jó hír.)

A CareerBuilder felmérése viszont épp az ellenkező eredményre jutott: a válaszadóknak az a véleménye, hogy azok, akik otthon dolgoznak, kevésbé „termelékenyek”. Több mint 5000 embert kérdeztek meg, akik úgy vélték, hogy otthon sok a zavaró tényező – például a házimunka, a gyereknevelés és a főzés. Emellett könnyen elszigetelődhet az, aki nem látja nap mint nap a kollégáit – véli az Ipsos kutatásában résztvevők 60 százaléka. A válaszadók több mint fele úgy véli: ez a fajta foglalkoztatás rontja az előléptetés esélyét, és több családi konfliktust okoz, mert összemossa a határokat munka és magánélet között. Pozitívumként említették viszont, hogy a távmunka a munkaerőpiacon tartja azokat a tehetséges nőket, akik a gyermekvállalás miatt átmenetileg vagy végleg kiesnének onnan, sőt a távmunkában foglalkoztatottakat kevesebb stressz éri.

A távmunkára való átálláshoz egy cégnél alaposan kidolgozott HR-stratégia, az otthoni „iroda” megfelelő felszerelése, a munkához szükséges körülmények megléte, pontos feladatkiosztás, illetve feladatközpontú gondolkodás kell. A főnökök leggyakoribb problémája a távmunkával általában az, hogy úgy érzik, ha nincs az irodában a beosztott, akkor nem is dolgozik. Emellett fontos, hogy a dolgozó személyisége is alkalmas legyen a távmunkára. Ugyanis ehhez felelősség, önállóság, munkaszervezési képesség, kreativitás, illetve pontosság kell. (Statisztikákért, adatokért és a távmunka munkajogi szabályozásáért kattintson!)

TÖBB EZER ÁLLÁSLEHETŐSÉG A PROFESSION.HU-N, KATT IDE!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik