Pénzügy

Besegítene a kormány a béremelésbe

2-3 százalékkal besegítene a kormány azoknak a cégeknek, melyek a bérkompenzációhoz elvárt 5 százalékos béremelést sem tudják kigazdálkodni.

Mint korábban megírtuk, a kormány besegítene azoknak a cégeknek, melyek nem tudják kigazdálkodni a bérkompenzációhoz szükséges 5 százalékos béremelést: átvállalná ezt a terhet.

Kiderültek a részletek

Kedden ismertették a részleteket. E szerint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak márciustól azok a cégek, amelyeknek gondot okoz az ötszázalékos béremelés végrehajtása 2012-ben. A 21 milliárd forintos keretből várhatóan 450-700 ezer munkavállaló béremeléséhez járulnak hozzá a költségvetésből – mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a keddi kormányszóvivői tájékoztatón.

A pályázónak vállalnia kell, hogy a bérek nettó értékének megőrzéséhez szükséges béremelést minden munkavállalójánál végrehajtja, és hogy 2012-ben legalább megtartja – vagyis nem csökkenti – dolgozóinak létszámát.
Az államtitkár ismertette, hogy az 5 százalékos emelésből 2, illetve 3 százalékos támogatást terveznek. A pályázatok megjelenése február végére, március elejére várható.

Miért kell a bérkompenzáció?

A bérkompenzációra azért van szükség, mert megszűnt az adójóváírás, s emiatt csökken az alacsony keresetűek nettó munkabére. A nettó munkabérek megtartása nem kötelező a munkáltatónál, de ha vállalkozik rá, akkor állami bérkompenzációt kaphat.

Ahhoz, hogy a munkáltató megkapja jövőre az állami bérkompenzációt, minden bruttó 216 805 forint alatt kereső dolgozója bérét annyira kell megemelnie, hogy a nettó bérek ne csökkenjenek. A béremelés maximum 5 százalékos részét azonban a munkáltatónak kell állnia, csak a fennmaradó részre kérhet bérkompenzációt a béremelésre és a (munkáltatói járulék helyébe lépő 27 százalékos mértékű) szociális hozzájárulási adóra. A kompenzációt ebből a befizetendő adóból vonhatja majd le.

Adójóváírás helyett bérkompenzáció

A tájékoztatón Giró-Szász András kormányszóvivő elmondta, hogy a kormány hétfői ülésén fogadta el a bérkompenzációról szóló előterjesztést, amelynek célja, hogy az adójóváírás kivezetése miatt ne járjanak rosszabbul a munkavállalók, vagyis a bérek nettó értéke megmaradjon, illetve ne legyenek elbocsátások.
Czomba Sándor emlékeztetett arra, hogy január elseje óta a munkáltatók az emelés 5 százalék feletti részére teljes bér- és járulékkompenzációt vehetnek igénybe akkor, ha minden munkavállalónál végrehajtják az 5 százalékos emelést. Kiemelte, hogy a költségvetésben erre további, mintegy 100 milliárd forint áll rendelkezésre.

A munkáltatói érdekképviseletekkel való egyeztetések során ugyanakkor világossá vált, hogy vannak olyan ágazatok, régiók, ahol az 5 százalékos béremelés is nehézségekbe ütközik, ezért dolgozták ki a pályázati rendszert – mondta Czomba Sándor. Kiemelte, hogy a nyertes pályázóknak az elvárt béremelés végrehajtását 2012. január elsejétől, vagyis visszamenőleg kell vállalniuk.

Gyakorlati megvalósítás

Az MTI kérdésére elmondta: a források elosztásánál nincs regionális differenciálás, ugyanakkor elképzelhető, hogy a 3 százalékos emelési támogatást azoknak a cégeknek juttatják, ahol a “legnagyobb a baj”. Hozzáfűzte, hogy a munkahelyteremtő pályázatoknál még inkább segítenék a hátrányos helyzetű régiókat.

A bérkompenzációs pályázatokat a Nemzeti Munkaügyi Hivatal írja ki, a szempontrendszer megalkotásánál törekednek arra, hogy a pályáztatás gyors, hatékony és objektív legyen, és hogy a pályázók minél gyorsabban, akár már áprilisban hozzájuthassanak a bérkompenzációs támogatáshoz – jelezte az államtitkár.

A minimálbéreseknél lehet leginkább gond az emelés

Elmondta, hogy várhatóan annál a körülbelül 700.000 munkavállalónál okoz majd gondot az 5 százalékos emelés megvalósítása, akiket minimálbéren vagy garantált bérminumon (szakmunkás minimálbér) foglalkoztatnak.
A minimálbér a tavalyi 78.000-ről 93.000, a garantált bérminimum a 2011-es 94.000 forintról 108 ezer forintra emelkedett idén, az ennek hatálya alá tartozó béreket az elvárt béremelés végrehajtásától függetlenül – amely a munkaáltató döntésén alapul – a munkaadónak kötelezően végre kell hajtania.

Az államtitkár ismertette, hogy a tárca ezenkívül munkahelymegőrző és -teremtő pályázatok kiírását is tervezi 2012-ben, mivel vannak olyan kis- és közepes vállalkozások, amelyek képesek fejleszteni, munkahelyeket teremteni. Kiemelte ugyanakkor, hogy valamennyi pályázatnál alapfeltétel lesz a dolgozók 100 százalékánál végrehajtott bérkompenzáció.

Az MSZOSZ kedden közleményben tudatta: csak a teljes körű bérkompenzációt tartja elfogadhatónak. A szakszervezetek szerint a kormány vezettette ki az adójóváírást, ezért a kormány feladata lenne biztosítani, hogy emiatt senki ne keressen kevesebbet, mint 2011-ben. Úgy látják, ez ma nem biztosított, ezért tárgyalásokat kezdeményeznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik