Pénzügy

Nőhet a bérünk 2012-ben?

A cégek átlagosan 4-5 százalék körüli bérfejlesztést terveztek 2012-re. Ám semmi sem biztos: a terveket felülírhatják az új törvények, rendeletek.

A béremelések tervezésekor a cégek általában visszafogottak, a korábbi években az előzetesen közölt értéknél magasabb béremelést hajtottak végre. A hazánkban működő, német tulajdonú vállalatoknál az átlagosan 4,3 százalékos béremelést terveznek 2012-re – derült ki a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) és a Kienbaum bérezési tanácsadó társaság éves béremelési felméréséből.

A Watson Wyatt Data Services jövedelem-felmérésében 4-4,5 százalék közötti béremelést jeleztek a munkaadók – mondta Kerti Piroska, a cég magyarországi képviselője az FN24-nek.

Egy másik kutatás szerint a cégek 41 százalékánál minden munkavállalóra kiterjedően egységes lesz a béremelés, e vállalkozások mintegy háromnegyede tervez átlagosan 3,8 százalékos bérfejlesztést. Az átlag azonban 0,3 és 7 százalék közötti szélső értékeket takar – derült ki a DEVISE és a Simconsult Fizetésemelés 2012 című felméréséből.

A magasabb béreket kevésbé emelik

A válaszadó cégek kicsivel több mint egyharmadánál munkaköri szintek (vezetők, diplomások, ügyviteliek, fizikaiak) szerint változtatnak – eltérő mértékben – a béreken. A felső vezetők esetében az e rendszer szerint működő cégek 35 százaléka tervez béremelést, a szakmunkásokat is foglalkoztatók 74 százaléka. Munkaköri szintenként számottevő a béremelések közti eltérés: 0,3 és 20 százalék között mozog – közölte Dara Péter, a DEVISE ügyvezető igazgatója. Hozzátette: a Fizetésemelés 2012 kutatást most év végén megismétik, a még frissebb adatok érdekében.

A tervek szerint eltérő mértékben nőnek a fizetések a különböző beosztásokban és ágazatokban a DUIHK felmérése alapján is. A termelés területén az ügyvezetők alapbére 4,4, a szakmunkásoké viszont 4,6 százalékkal emelkedhet. A szolgáltatási szektorban a szakképzett munkavállalók bére nőhet a leginkább: 4,8 százalékkal, a legrosszabbul pedig ennek a területnek az ügyvezetői járnak, az ő fizetésüket „csak” 3,2 százalékkal emelnék a munkaadók. Ez a tendencia egyébként jellemző az összes válaszadóra: a fizikai munkások bérfejlesztése az összes vizsgált területen nagyobb mértékben növelik, mint a vezetőkét.

Nem tudják, mi lesz

A munkáltatók nem tudják, hogy jövőre miből teremtik elő a pénzt az elvárt béremeléshez. A DEVISE felmérésében résztvevő cégek között – vállalatmérettől, illetve szektortól függetlenül – túlnyomó többségben vannak azok, amelyek kifejezetten romló vagy legfeljebb stagnáló gazdasági kilátással számolnak, ez pedig visszaköszön a béremelési terveikben is. Sajnos most is vannak szervezetek, ahol a jelenlegi lehetőségek alapján jövőre bércsökkentéssel kalkulálnak. A minimálbéremelésről az a véleményük: ez súlyos helyzetbe hozza majd a cégeket – közölte Dara Péter.

Kerti Piroska felhívta az FN24 olvasóinak figyelmét: ne feledjük, hogy az adatgyűjtés június végéig zajlott és az igazán jelentős makrogazdasági döntéseket (mint például a minimálbéremelés, az szja-rendelkezések, a járulékemelés, valamint a bérkompenzációs előírás) csak kevesebb, mint 45 nappal az év vége előtt hozták meg, így ezek hatása még a számokon nem látszik. Ez tervezhetetlenné és kiszámíthatatlanná teszi a bérgazdálkodást a munkaadók szerint, ami a szakember szerint nem igazságos.

A Watson Wyatt mintájában szereplő cégeknél inkább a bérkompenzáció okoz gondot, viszonylag kevés minimálbéres alkalmazottjuk van. A válaszok alapján inkább a magasabb bérű dolgozóknál marad el a béremelés – akár teljesen, akár csak részlegesen. Ez utóbbi esetben a teljesítmény alapján bónuszokkal vagy eseti piaci prémiummal igyekeznek megelőzni a munkatársak elvándorlását.

Nem lesz bérajánlás 2012-re
Csak azoknál a cégeknél kell teljesíteni az elvárt béremelést bruttó 216 805 forint alatt, amelyek állami bérkompenzációt akarnak. Ám még ilyenkor is jócskán csökken a fizetések reálértéke. Nem született ugyanis általános bérajánlás a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács tárgyalásán, csak a minimálbért (93 ezer) és a bérminimumot (108 ezer forint) határozták meg, és a bérkompenzáció részleteiről tárgyaltak.
Sávos is lehet a minimálbér az új Munka törvénykönyve (Mt.) alapján, így akár az is elképzelhető, hogy egyes régiókban, ágazatokban – a gazdasági helyzetre való tekintettel – a 93 ezernél is alacsonyabb legkisebb munkabért határoznak meg. (Ez azonban csak az Mt. hatályba lépése után lesz lehetséges, amely jövő nyáron esedékes.)
A közfoglalkoztatottaknak járó összeg sem éri el a minimálbért. A kormányrendelet alapján a közmunkások minimálbére – szakképzettségtől függően – bruttó 57 ezer és 78 ezer forint, amit nem a minimálbér százalékaként, hanem konkrét összegként határoztak meg. Arra pedig nincs a szövegben semmiféle utalás, hogy az ilyen formában dolgozó embereknek is emelkedik-e januártól a bére.

A dolgozók nem számítanak béremelésre

A munkavállalók 70 százaléka szerint az idei év pénzügyi nehézségeket hozott annak a cégnek, ahol dolgozik, és csaknem ugyanennyien gondolják, hogy a helyzet 2012-ben tovább romlik majd – áll a Randstad Workmonitor kutatásban.

A felmérés résztvevőinek nagy része sem fizetésemelésre, sem a béren kívüli juttatások növelésére nem számít. A megkérdezettek 80,4 százaléka mondta azt, hogy valószínűleg nem fogják megemelni a bérét az év végén, és csak 4,9 százalék volt teljesen biztos a fizetésemelésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik