Pénzügy

Súlytalan szakszervezeteket akar a kormány

A munka törvénykönyvének tervezett változtatásai nemcsak a munkavállalókat, de a szakszervezeteket is nehéz helyzetbe hozzák, mert szinte teljesen leépítik az érdekegyeztetés és az érdekképviselet rendszerét. A munkaerőpiac „rugalmasítását” a dolgozók biztonságának megőrzésével is meg lehetne valósítani – vallják a munkavállalók képviselői.

A LIGA Szakszervezetek részletes kritikát hozott nyilvánosságra honlapján az új munka törvénykönyve (mt.) koncepciójáról. A közlemény szerint a tervezet egész terjedelmében a munkavállalói jogok durva megcsonkítására koncentrál, szinte kizárólag a munkaadók – legtöbbször igazolhatatlan – érdekeit tartja szem előtt. A miniszterelnök által hirdetett munkaerő-piaci „rugalmasítási” szándékon messze túlhaladva ugyanis kifejezetten a munkavállalók kiszolgáltatottságának növelése az anyag szerzőinek szándéka – állítja a szakszervezet.

A szakszervezeti szövetség kiemelten fontosnak tartja a gazdasági növekedés beindítását, a munkanélküliség és az államadósság csökkentését, de úgy vélik, e célok megvalósulása a múlt héten nyilvánosságra került tervezetből nem következik. A minisztérium anyaga kizárólag a munkaerőpiac „rugalmasítását” tűzi ki célul, gondosan kerülve az Európai Unióban bevett „flexicurity” – rugalmas biztonság elvét – mutatnak rá.

A LIGA az mt. tervezetét elfogadhatatlannak, tárgyalásra teljesen alkalmatlannak találja. A már említett stratégiai gazdasági célok elérése érdekében a azonban a szakszervezet kész tárgyalni a kormánnyal, de a munkavállalói jogok védelme nem képezheti alku tárgyát – húzza alá közleményében az érdekképviselet.

A munkavállalók jogait csorbítja

A szakértői anyagban általános véleményként fogalmazzák meg meg, hogy a minisztériumi javaslat a termelés és a piac igényeinek érdekében növeli a munkáltató mozgásterét, a jelenleginél is alárendeltebb, kiszolgáltatottabb helyzetbe hozza a munkavállalókat. A jelenleg hatályos 1992. évi jogszabályhoz képest az új tervezet szinte kivétel nélkül a munkavállalókra hátrányosabb szabályozást tartalmaz.

A javaslat koncepcionálisan megváltoztatja a szabályozási szemléletet, számos jelenlegi garanciális elem elveszíti garanciális jellegét, azoktól a kollektív szerződésben vagy a felek megállapodásában el lehet térni a munkavállalók hátrányára is, míg a hatályos szabályok az eltérést csak a munkavállalók javára engedik – írja az elemzés alapján a távirati iroda.

Kitiltják a szakszervezeteket

A szakszervezeti jogok megnyirbálása következményeként csekély lehetőség marad arra, hogy a szakszervezetek kollektív szerződésben a munkavállalók javára előnyös feltételeket harcoljanak ki – olvasható a szakszervezeti véleményben.

A szakszervezeti jogokat csorbítják, illetve megszüntetik, ugyanis a kollektív szerződést kötő felet a munkáltató választja ki a szakszervezetek közül. Az üzemi tanács azonban nem érdekvédelmi szerv, ezen feladatok ellátására alkalmatlan – írja a LIGA a Szakszervezetek.hu-n. Emellett az érdekvédők elveszítenék a kifogás jogát, amely a munkáltató jogellenes intézkedéseinek megvétózását szolgálja, a munkaidő-kedvezményt, a tisztségviselőt megillető munkajogi védelmet, illetve a tagok bíróság előtti képviseletének a jogát is. Ezektől az intézkedésekről a szakszervezetek megalakításának, működésének ellehetetlenítése várható – vélik.

Vágó Gábor, az LMP szóvivője a LIGA Szakszervezetekkel folytatott megbeszélés után azt mondta az MTI-nek: a munkavállalók kiszolgáltatottá tételével „még egy lépéssel közelebb kerültünk az orbáni gazdaságpolitika teljes bukásához”. A megbeszélésen megvizsgálták, hogy melyek lehetnek „azok a prioritások, amelyek mentén rádöbbenhet a magyar társadalom, hogy ez a kiszolgáltatottság nem vezet sehova”. Szabó Zsolt, az ellenzéki párt fejlesztéspolitikai szakszóvivője azt mondta: ha csorbítják a dolgozók jogait, azzal még nem teremtenek munkahelyeket. Visszásnak nevezte, hogy a munkavállaló vagyonával felel a rábízott eszközökért, illetve hogy könnyebbé válik a védett korú dolgozók elbocsátása is.

Még nem szervezik a sztrájkot

A LIGA Szakszervezeteket vezető Gaskó István azt mondta az újságíróknak: az LMP biztosította őket, hogy a parlamentben – lehetőségeik szerint – mindent elkövetnek azért, hogy a törvény ne lépjen hatályba. A megbeszélésen abban is egyetértettek, hogy a tervezet „eredeti funkcióját eltévesztve”, a munkavállalók hátrányos helyzetének kiegyensúlyozása helyett a munkaadók oldalára áll. Gaskó István közölte: a LIGA Szakszervezeteket senki nem kereste meg a döntéshozók részéről a munkaanyag kidolgozása kapcsán.

Egyelőre nem terveznek sztrájkot, mert jelenleg éppen sztrájktárgyalásokat folytatnak a kormánnyal. „Természetesen ezek a szabályok nem az idők végezetéig tartják vissza a LIGÁ-t mindenféle lépésektől, sőt már nyugodtan gondolkodhatunk abban, hogy milyen nyomásgyakorló eszközöket fogunk alkalmazni” – közölte Gaskó István. Minden törvényes eszközt igénybe vesznek, hogy a törvény ne lépjen hatályba – tette hozzá a szakszervezeti vezető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik