Pénzügy

Romlott az álláskeresők nyelvtudása

A munkaadók több mint fele angoltudást követel az álláshirdetéseiben a jelentkezőktől. A munkát keresőknek viszont kevesebb mint a negyede beszél legalább alapszinten angolul. A többi nyelvnél még siralmasabb a helyzet, és az is egyre romlik - derült ki egy kutatásból.

Az angol nyelv ismerete a leggyakoribb elvárás a munkáltatók részéről, a 61 százalékuknál a sikeres pályázat feltétele, ez az aránya nem is változott egy év alatt. A második helyen a német nyelv szerepel, és tavaly óta egyre nagyobb az igény erre a nyelvre: 2009-ben a hirdetések 11,7, az idén viszont már a 14,3 százalékában szerepelt, hogy az álláshoz elengedhetetlen a némettudás.

A franciatudás egy évvel ezelőtt az álláshirdetéseknek csak a 2,4 százalékában szerepelt elvárásként, egy év alatt ez több mint másfélszeresére nőtt – derült ki a Workania állásportál összesítéséből. A spanyol nyelv igénye tavaly nem érte el az egy százalékot, az idén azonban már az állások 2,3 százalékánál szükség van rá. A cseh nyelv 100 meghirdetett munkalehetőség közül 2009-ben csak egyetlen egynél volt hasznosítható, az idén ez kétszeresére nőtt.

Egyedül az orosz nyelvre csökkent némileg az igény: ismeretét tavaly az ajánlatok 1,6 százalékában fogalmazták meg elvárásként, 2010-ben pedig 1,3 százalékában.

Az álláskeresők nyelvtudása

Míg a munkaadók részéről a nyelvtudás igénye egyre nő, a munkavállalók részéről némi visszaesés tapasztalható – áll a kutatásban. 2009-ben az állásportál adatbázisában található álláskeresők negyede beszélt angolul legalább alapfokon, középszinten csaknem az ötödük, felsőfokon pedig 4,1 százalékuk. Az idei eredmények ennél rosszabbak: az első félévben beérkezett adatok szerint alapfokon 24, középfokon 18,4, felsőfokon pedig 3,6 százalékuk beszélt. A szakértői, tolmács szintet csupán 0,6 százalék adta meg.

A némettudás is visszaesett: míg 2009-ben alapfokon a munkavállalóknak a 17,4, 2010-ben már csak 16,6 százaléka beszélt. A középfokú német nyelvismeret a tavalyi 9,8-ről idén 9 százalékra esett vissza, míg felsőfokon az egy évvel ezelőtti 2,2 százalékhoz képest az álláskeresők 1,8 százaléka beszél.

A felmérésben szereplő többi nyelvvel kapcsolatban elgondolkodtatóan alacsony eredményeket kaptak a kutatók: 2010-ben francia nyelvtudását az álláskeresők 1,7 százaléka tüntette fel alapszintű nyelvtudásként, középszintűnek 0,6, illetve felsőfokúnak 0,3 százalékuk.

Az orosz és az olasz nyelvet alapszinten a pályázók alig valamivel több, mint 1 százaléka használja, magasabb szinten pedig még ennél is kevesebben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik