Pénzügy

Csak a jó vezető kaphat prémiumot

admin
admin

2010. 03. 04. 16:29

Európában a felső vezetőket egyre inkább a teljesítményük alapján díjazzák a vállalatok. Nemcsak a bónuszt állapítják meg ez alapján, hanem sok helyen juttatásként a cég részvényeiből kapnak. Így a saját, személyes érdekük is, hogy „fusson a szekér”.

A tehetséges vezetők hosszú távú ösztönzésének érdekében a vállalatok újratervezték a fizetési struktúrájukat, hogy az megfeleljen a tulajdonosi elvárásoknak is – áll a Hewitt Associates FTSE Eurotop 100 (azaz Európa száz legnagyobb vállalata) vezetőjének javadalmazását vizsgáló kutatásában.

Az előző, egy évvel korábban elkészített felmérés azokban az időkben vizsgálta a vállalatok felső vezetői javadalmazási gyakorlatát, amikor a legsúlyosabb válság sújtotta a cégeket. Azóta azonban Európa-szerte megváltozott a helyzet: a kihívásokra a legtöbb vállalat a béremelések visszafogásával, a bónuszok befagyasztásával reagált: szigorította, átláthatóbbá tette, teljesítményhez kötötte ezeket.

A teljesítményt díjazzák

2008-2009-ben ezeknél a vállalatoknál viszonylag magas, átlagosan 5,5 százalékos volt a felső vezetők fizetésének emelkedése. Ezt az értéket még a 2007-es büdzsé kialakításakor szabták meg, vagyis abban az időszakban, amikor még „dübörgött” a gazdaság. Az idén viszont már 1,3 százalékos bérnövekedésre számíthatnak. Az FTSE 100 vállalatok 60 százaléka pedig 2009-ben teljesen befagyasztotta, vagy csökkentette a felső vezetők fizetéseit.

Korábban a felsővezetők a nyereségmutatók növekedésében voltak érdekeltek a rövid távú ösztönzőik kifizetésekor, 2010-re már sokkal inkább a működési hatékonyságon – így például a cash-flow vagy EBIDTA megfelelő szinten tartásán – van a hangsúly az ő elismerésükkor is.

Az állam is beleszól

Régebben felelőtlen és sok esetben átláthatatlan volt a felső vezetői javadalmazás, ezt a válság egyik okozójaként tartják számon. Emiatt Európa-szerte olyan törvények születtek, melyek transzparens és a befektetők által kontrollált működésre kényszerítik a vállalatokat. Így közösen vállalják a felelősséget és a kockázatokat a részvényesek és menedzserek.

Németországban például bevezették, hogy a tőzsdén jegyzett vállalatok felső vezetői csupán minimum négyéves lejárati idővel bíró részvényopciót kaphatnak, így ösztönözve őket a legalább négy éven át tartó növekedési periódusra. Nagy Britanniában az FSA (Financial Services Authority) megjelentette az úgynevezett „Javadalmazási Gyakorlatok Kódexet”, melyben a pénzügyi szektor számára fogalmaztak meg egyértelmű irányelveket a túlkapások megelőzésére. Tőle szokatlanul még az Európai Bizottság is kiadott egy ajánlást a felsővezetői javadalmazási csomag összeállításáról, melyek hatással lehetnek a nemzetgazdaságok törvényalkotására is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.