Pénzügy

Válságban is érték a tehetség?

A mai nehéz gazdasági körülmények miatt fontos lehet a tehetségmenedzsment, egyes szakemberek szerint ez lehet a kivezető út a válságból. Egy felmérés szerint a cégek nagy része igyekszik megszerezni vagy kinevelni, s ezután megtartani a tehetséges munkatársakat.

A recessziónak még nincs vége, bár a DGS Global Research tanácsadócég által folytatott Képzési Benchmark Felmérés 2009 kutatás friss adatai alapján jóval kevesebben terveznek elbocsátást most, mint korábban. A 812 válaszadó mindegyike elgondolkodott már azon, hogy talán a tehetséges munkatársak jelenthetik a kiutat a jelenlegi szorult helyzetükből, a jövőbeni sikerességük biztosításához. Ez a szervezet méretétől, tulajdoni formájától függetlenül igaz.

A válaszadó cégek mindössze tizede számolt be arról, hogy az elkövetkező 3 hónapban elbocsátásra készül.
A tanácsadócég szakértői ugyanakkor az idei évben többször szembesültek azzal, hogy a tenni akarás és a jó szándék dacára a tehetségmenedzsment, illetve a különböző programok nem érik el a kívánt hatást, nem épülnek be a vállalati kultúrába. Emellett – a recesszió miatt – sok helyütt a már működő rendszerek fenntartása is megkérdőjeleződött.

Dara Péter, a DGS Global Research vezetője az FN.hu-nak elmondta: egy konferenciát szerveznek november 26-án, amelyen vállalati HR-szakemberek segítségével járják körül a tehetségmenedzsment fogalmát, számos alternatív megoldási lehetőséget közvetítenek a résztvevőknek.

A Tehetségmenedzsment Konferencián a kisebb-nagyobb vállalatok mellett, a közszféra és a felsőoktatási szektor, valamint a hazai és külföldi vállalkozások képviselői is bemutatják, hogyan motiválnak válságban, miként fejlesztik a tehetséges dolgozóikat, vagy épp hogyan kezelik a létszámstopot, és hogy gazdálkodnak kevesebb forrásból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik