Pénzügy

Hatékony a szakképzési hozzájárulás?

Cégvezetőket és HR-szakembereket kérdez meg a LifeLong Learning Magyarország Alapítvány a szakképzési hozzájárulás rendszerének hatékonyságáról. A tapasztalatok összegyűjtésével kívánják megreformálni ezt a támogatási formát.

A céljuk a HR-szakma mozgósítása, annak érdekében, hogy minél több, minél szerteágazóbb, valódi vélemény és tapasztalat összevetése alapján fogalmazhassák meg a szakképzési hozzájárulás rendszerének fejlesztési irányait a döntéshozók számára.

A adatfelvétel egy online felmérés keretében történik: az alapítvány honlapján. A kérdőív kitöltése tíz percnél többet nem vesz igénybe, és minden véleményt kizárólag név nélkül használnak fel. A válaszadóknak elküldik az eredményeket összegző dokumentumot, amely a jövőben hatékonyan hozzájárulhat a munkájuk sikeréhez.

Az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatásával megvalósuló kutatás eredményei várhatóan a döntéshozók számára is megmutatják majd, hogy mit kell megváltoztatni. A felmérés eredményeit – melyeket egy záró konferencia keretében mutatnak majd be – tanulmánykötetként hozza nyilvánosságra az alapítvány, előreláthatólag 2009 júniusában.

Nem használják fel a pénzt

A legfrissebb Országos HR Benchmark Felmérés szerint csak a szervezetek 40 százalékának van valamiféle oktatási stratégiája, a 20 százalékuk pedig tervezi a bevezetését. A válaszadók közel egyötöde a bérköltség egy százalékánál is kevesebbet fordít képzésre, és nagy részük egyáltalán nem használja fel a szakképzési hozzájárulást.

Ugyanez a helyzet az innovációs hozzájárulással is, sok vállalat alkamazhatná például akár belső képzések kifejlesztésére is, ám nem teszik. Pedig a válságban – amikor a képzésre vagy tréningekre fordítható összegeket befagyasztják a vállalkozások – nagyon hasznos lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik