Pénzügy

Jövőre hatszázalékos lehet a béremelés

Az informatikai és a pénzügyi szektorban dolgozók jövedelme a legmagasabb, és a fővárosban jóval az országos átlag feletti a kereset. Jövőre hat százalék körüli fizetésemelésben gondolkodnak a cégek, és nem izgatja a vállalatvezetőket az adóváltozás: egyre többen vezetnék be a béren kívüli juttatások rendszerét – áll egy friss felmérésben.

Az idén is elkészítette a Hay Group a szokásos bérfelmérését, több mint 300 ezer dolgozó körülményeit vizsgálták. Csaknem négyszáz magyarországi vállalat béremelési stratégiáját, cafeteria-rendszerét, természetbeni juttatásait hasonlították össze, illetve megnézték: szektoronként és szintenként milyen eltérések tapasztalhatók.

Eddig még nőtt a reálbér

Tavaly csökkent a reálbér, mivel kisebb arányban nőttek a bérek, mint az infláció. Az idei tanulmány viszont rámutatott: a felmérésben részt vevőknél 2008-ban a béremelés 6,7 százalékos volt, az infláció pedig 6,3 százalékos – tehát nőtt az átlagos reálkereset. Jakabos Tünde, a Hay Group javadalmazási üzletágának magyarországi vezetője felhívta a figyelmet, hogy ez az adat egyáltalán nem végleges, az év végéig még könnyen megváltozhat.

A megkérdezett cégek jövőre a fizikai dolgozók bérét 6 százalékkal emelnék, az irodai alkalmazottakét és a szakértőkét 5,9-cel. A vezetők és a felső vezetők fizetése viszont csak 5,8 és 5,7-tel nőne. A jelenlegi tervek szerint az infláció 2009-ben 4,8 százalékos lesz, ha sikerül megvalósítani, akkor még a mostaninál is magasabb lesz a reálbér-emelkedés.

A vezetők több juttatást kapnak

A szakmunkások és a betanított munkások csak fix fizetésből gazdálkodhatnak, a szakértők (például a mérnökök vagy a kontrolling szakemberek) már némi prémiumra is számíthatnak. A felmérés szerint a menedzserek és a felső vezetők fix jövedelméhez adódik hozzá a legtöbb pluszjuttatás. Ez elérheti akár a fizetés húsz százalékát is – mondta Jakabos Tünde.

Az országos átlagnál jóval magasabb a gáz- és olajiparban, a pénzügyi területen és a telekommunikációban dolgozók fizetése. A szolgáltató vállalatok szakemberei is többet keresnek, mint az ipari, a kiskereskedelmi és a közüzemi munkások, akiknek a bére mélyen az átlag alatt van. Az informatikusok, a marketingesek és az értékesítők keresik a legtöbbet. A mérnökök fizetése az elmúlt évek alatt nőtt, ám még mindig alacsonyabb, mint a gazdasági végzettségűek (pénzügyi, logisztikai vagy HR-szakemberek) bére.

Műszaki szakemberekből hiány van a mai munkaerőpiacon, ennek ellenére a felmérés adatai szerint kevés cégtől kapnak „versenyképes” fizetést. Fremda Balázs, a Hay Group munkatársa elmondta, hogy ennek regionális okai is vannak: a nagyobb gyárak általában vidéken találhatók, ahol az átlagkereset alacsony, tehát még a jobban megfizetett mérnökök bére sem jelentkezik egyértelműen. A régiók között Közép-Magyarországon keresnek a legtöbbet – hiszen átlagosan itt van a legtöbb vállalat, itt dolgozik a legtöbb menedzser és felső vezető.

Megtorpanhat a cafeteria?

Az évek során a cafeteria-rendszer egyre előkelőbb helyen végzett a juttatások között, ma már a vállalatok 63,8 százalékánál működik. Ám még mindig a mobiltelefon, a szakmai továbbképzés, a vállalati autó és a változó bér viszi a pálmát: szinte az összes cégnél szerepelnek a juttatások között. A biztosítások és a laptop a kétharmadukra jellemző; a sportolás támogatása, a hitelek, illetve az étkezési jegy viszont csak a megkérdezettek felénél látható a juttatási listán.

Fremda Balázs elmondta, hogy a cafeteriát a cégek általában a naptári év végén vezetik be, ezért még korai lenne a 2009-es évről beszélni. „A mostani politikai helyzetben, az adók változása miatt arra számítottunk, hogy sok vállalatnál nem lesz népszerű a természetbeni juttatási rendszer. Érdekes módon azonban a megkérdezettek 80,7 százaléka jelezte, hogy tervezi a bevezetését. Ez jóval több, mint tavaly: akkor csak a 63,8 százalékuknál működött.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik