Pénzügy

Tavasszal több férfi dolgozhat

A cégek jóval kevesebb munkaerőigényt jeleztek az elmúlt hónapban a munkaügyi központok felé, de csökkent a regisztráló álláskeresők száma is. A segélyből élők és a tartósan munkanélküliek száma viszont drasztikusan nőtt – derült ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat áprilisi jelentéséből.

Áprilisban a vállalatok és a szervezetek 36 282 új álláshelyet jelentettek be a munkaügyi központoknál, ez 3500-zal volt kevesebb, mint az előző hónapban, és csaknem tízezerrel, mint egy évvel korábban. A munkaügyi központok 64,3 ezer álláshelye közül a tárgyhó végéig 27,6 ezret nem sikerült betölteni. A legtöbb új munkalehetőséget Észak-Magyarországon (6,3 ezer), Észak-Alföldön (6,2 ezer), Dél-Alföldön (6,1 ezer) és Közép-Magyarországon (6 ezer) kínálták.

A szezonális munkákhoz férfiak kellenek

Az álláskeresők közül tavasszal általában a férfiak száma csökken (most például egy hónap alatt 13,8 ezerrel lettek kevesebben), ennek oka az ÁFSZ szerint a szezonális munkák elindulása. A tartósan munkanélküliek száma 26,7 ezerrel nőtt egy év alatt, ez az összes nyilvántartott álláskeresőnek az egyharmada.

A nyilvántartott álláskeresők 442,8 ezren voltak az áprilisi zárónapon. Ez az előző hónaphoz képest csaknem 20 ezer fős csökkenést mutat, de még így is majdnem tízezerrel vannak többen, mint egy évvel korábban.

A nem pályakezdő munkanélküliek 40 százalékának az utolsó munkahelye a nem anyagi szolgáltatásokban volt. További 22 százalékuk az ipar, 15 százalékuk a kereskedelem és a vendéglátás, egytizedük pedig a mezőgazdaság területéről vesztette el állását.

Csaknem 300 ezren járadékból, segélyből élnek

Áprilisban 128,4 ezer fő volt jogosult valamilyen álláskeresési ellátásra, háromnegyedük járadékot kapott, a többiek álláskeresési segélyt. További 151,5 ezren kaptak rendszeres szociális segélyt, tehát minden harmadik nyilvántartott álláskereső ilyen juttatásban. Számuk egyre nő: a megelőző év azonos időszakához viszonyítva 16,6 ezer fővel többen kaptak rendszeres szociális segélyt. A nyilvántartott álláskeresők kétharmada részesült valamilyen ellátásban, a többiek – akiknek mintegy egynegyedét teszik ki a pályakezdők – nem.

A foglalkoztatást elősegítő támogatásokban résztvevők februári 51,1 ezer fős létszáma 4,6 százalékkal haladta meg a januári létszámot. A jogosultak fele bér- és járulék jellegű támogatásokban részesül, munkaerő-piaci képzésben egynegyedük vett részt. 18,7 százalékuknak pedig a közhasznú munkavégzését támogatták a munkaügyi központok.

Csökkent a pályakezdők száma

A nyilvántartott pályakezdő álláskeresők száma 5,1 százalékkal lett kevesebb egy hónap alatt. A pályakezdők 39,3 ezren voltak a zárónapon, tehát az összes nyilvántartott munkanélküli 9 százalékát teszik ki. A kedvezőbb munkaerő-piaci helyzetű régiókban kevesebb pályakezdő szerepel a nyilvántartásban, például Közép-Magyarországon az arányuk 4 százalék alatt marad, míg a kedvezőtlenebb helyzetű területeken jóval magasabb. A negatív póluson, Észak-Alföldön 11,2 százalék a pályakezdők aránya az összes álláskereső között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik