Pénzügy

A munkáltatók az egyetemeken halásznak

Tegnap egyszerre öt állásbörze is folyt országszerte. A Miskolci Egyetem, a székesfehérvári Kodolányi János Főiskola és az ELTE összegyetemi állásmustrája mellett két, csak jogászoknak szóló rendezvény is várta az érdeklődőket.

Az állásbörzék nem csak az államvizsga előtt állóknak nyújtottak segítséget. Az alsóbb évfolyamok hallgatóinak is érdemes volt megismerni a vállalatokat és az általuk felkínált együttműködést a tanulmányok folytatásához, ugyanis nagy segítséget nyújthat egy cég a szakmai továbbképzéshez, a gyakorlatokhoz, az ösztöndíjakhoz vagy a diplomakészítéshez is. A szervezők általában azt tanácsolják, hogy a hallgatók használják ki az állásbörzét, mint az első kapcsolatteremtési lehetőséget, mert a standoknál folytatott beszélgetés során tett jó benyomás pozitív irányba befolyásolhat egy későbbi interjút. A munkáltatók pedig a legjobbakat szeretnék „kifogni”.

Minden szak fontos

ELTE Állásbörze 2008 címmel az Eötvös Loránd Tudományegyetem Karrierközpontja idén másodszor szervezte meg összegyetemi válogatását. A céljuk az, hogy az egyetem mind a nyolc karán végző hallgatók munkaerőpiacra való belépését segítsék. Az esemény fővédnöke Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter és Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter volt.

A szervezők külön odafigyeltek arra, hogy a munkaerő-piaci szempontból kevésbé népszerű szakok hallgatói is megtalálják számításukat, és nem csupán az informatikai vagy természettudományos területen végzők találjanak ajánlatokat.

A vidék legnagyobb mustrája

Tizennegyedik alkalommal rendezték meg a Miskolci Egyetemi Állásbörzét április 2-án, ahol lehetőség nyílott az egyetemisták és fiatal szakemberek, valamint a cégek, vállalatok számára a közvetlen kapcsolatteremtésre, illetve információgyűjtésre a frissdiplomások iránti keresletről.

A Miskolcra konkrét állásajánlatokkal érkezett kiállító cégek jellemzően gyártással, informatikával, szoftverfejlesztéssel és tanácsadással foglalkoznak. Átlagosan 47 diplomásnak kínáltak állást, ebből 27-en frissdiplomásokat kerestek. Csaknem ugyanennyi állást ajánlottak a néhány éves szakmai gyakorlattal rendelkezők számára is. Az előzetes felmérés szerint 20 cég adott meg konkrét adatot a várható bruttó fizetésről, a legtöbb ajánlat 200 ezer feletti, de van 130 ezres is.

Mi a pálya?

Már másodszor nyitotta meg a kapuit a Mi a Pálya? állásbörze Székesfehérváron, a Kodolányi Karrier Iroda szervezésében. A rendezvény alkalmat teremtett a hallgatók és a cégek közti kapcsolatfelvételre. Emellett az alsóbb éves hallgatóknak gyakorlati helyeket, gyakorlati állásokat is kínáltak a vállalatok, és nemcsak a Kodolányi János Főiskola mintegy 10 000 hallgatója vehetett részt a rendezvényen, a régió felsőoktatási intézményeinek diákjait is várták.

Jogászbörzék Budapesten

Mivel a joghallgatók feje felett évek óta a szakmai telítettség „réme” lebeg, így különösen szükség van olyan szakmai fórumokra, kiállításokra, amelyek hangsúlyt fektetnek a joghallgatókat támogató ösztöndíjakra, szervezetekre, és a jogászoknak támpontot nyújtanak az elhelyezkedésben. Az ELTE Állam- és Jogtudományi Kara április 3-án még várja az ország valamennyi jogi karának hallgatóit a Jogerő – Országos Jogász Állás- és Ösztöndíjbörzére. Ruff Ádám, az állásbörze szervezője a FigyelőNetnek elmondta, hogy az ELTE összegyetemi börzéje nagyon szeretné a Jogerőt beolvasztani, ám ők függetlenek kívánnak maradni.

A másik, jogászoknak szóló börzét Jogállás 2008 néven a Károli Gáspár Református Egyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi kara rendezte. Az esemény mind a joghallgatóknak, mind a már végzett jogászoknak lehetőséget nyújtott a tapasztalatgyűjtésre. Az Egyházi Egyetemek Karrier Irodája, mint a két jogi kar közös karrierközpontja 25 kiállítóval, szakmai konferenciával, pódiumbeszélgetéssel, céges bemutatkozási lehetőséggel, diákoknak szóló pályaorientációs tanácsadással várta a jogászokat. A megjelenő cégek között volt ügyvédi iroda, tanácsadó és marketingcég, valamint a jogi és üzleti élet más szereplői.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik