Pénzügy

A kereslet és a kínálat nincs összhangban

Októberben a munkáltatók csaknem 37 ezer új álláshelyre jelentettek be munkaerőigényt, ám ennek egyötödét a közép-magyarországi munkaadók kínálták. Csaknem 20 százalék volt azonban a Dél-Alföld és az Észak-Magyarország régióban a hónap folyamán igényelt létszám is. Érdekes, hogy eközben mégis ez utóbbi régióban van a legtöbb álláskereső.

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) kirendeltségein a munkaközvetítéshez összesen 67,8 ezer álláshely volt októberben betöltetlen, ebből a zárónapig 29 ezer maradt. A megmaradt munkalehetőségek csaknem kilenctizede fizikai munkaerőre vonatkozott. Október végén a munkaügyi kirendeltségeken összesen 412,8 ezer fő volt a nyilvántartott álláskeresők száma. Közel négytizedük semmiféle ellátást nem kapott, egyharmaduk rendszeres szociális segélyben részesült, és egyharmaduk álláskeresési ellátást (álláskeresési járadékot/segélyt, vállalkozói járadékot) kapott.


Kevesebb szakképzett pályakezdő van állás nélkül


A nyilvántartott pályakezdő álláskeresők létszáma a zárónapon 42 960 fő volt, 5,5 százalékkal alacsonyabb, mint szeptember végén, és 4,9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Ez a növekedés, a szakmunkás végzettségűek, és a diplomával rendelkezők számának csökkenése mellett következett be.


A területi különbségek tovább mélyültek


A nyilvántartott álláskeresők aránya az aktív népességhez viszonyítva majdnem 10 százalék volt, ezen belül a pozitív pólust a Közép-magyarországi régió képviselte 3,5 százalékkal, a negatívat pedig az Észak-magyarországi régió 17,3 százalékos munkanélküliséggel. A legjobb és a legrosszabb helyzetű régió közötti különbség tovább tágult: a tavalyi 12,5 százalékpontról 13,8-ra.


Többen vettek részt képzési programokban és közhasznú munkán


A foglalkoztatást elősegítő támogatásokban résztvevők augusztusi 62,2 ezer fős létszáma megegyezett a korábbi hónapban mérttel. Legtöbben bér- és járulék jellegű támogatások és közhasznú foglalkoztatás révén kaptak munkalehetőséget, munkaerő-piaci képzésben csaknem 20 százalékuk vett részt. A tavalyi év azonos hónapjához képest egyötödével többen vettek részt támogatott képzésben, de közhasznú munkán is 7 százalékkal többen dolgoztak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik