Pénzügy

Törvény készülhet a stresszről

Jogszabály készülhet a munkahelyi stresszről, amelyben fel kell majd sorolni a veszélyforrásokat is. Itthon minden második munkavállaló stresszes környezetben dolgozik.

Keretmegállapodást javasol az Európai Bizottság a szakszervezeteknek és a munkáltatói szövetségeknek, azzal a céllal, hogy felhívják a munkáltatók és a munkavállalók figyelmét a munkahelyi stressz jelenségére, megelőzésére, írja a Hirado.hu.

A megállapodás hazai végrehajtója a Munkástanácsok Országos Szövetsége, amely már el is készítette a hazai javaslatot, a kormány pedig késznek mutatkozik arra, hogy mindezt törvényben rögzítsék. A szakszervezetek szerint vagy önálló stresszjogszabályban, vagy pedig a munkavédelmi törvényben kell felsorolni azokat a veszélyforrásokat, amelyek a munkavállalók egészségkárosodásához vezethetnek.

A javaslatok között szerepel, hogy bizonyos munkaköröknél, például a fegyveres szervek dolgozóinál, a közalkalmazottaknál és a köztisztviselőknél alkalmassági feltételként írnák elő a stressztűrő képességet. Az előterjesztést az Országos Érdekegyeztető Tanács áprilisban tárgyalja.

Romlik a teljesítmény

Kutatások szerint a rossz munkahelyi légkör egyre általánosabb Magyarországon: ma már minden második munkavállalót komoly és gyakran szükségtelen stresszhatások érnek. Az ilyen légkörben élők gyakrabban betegszenek meg, s látszólag minden ok nélkül romlik a teljesítményük, később pedig a munkahelyi konfliktusokat szív- és érrendszeri betegségekre „váltják”. Feszültségmenedzselő technikaként gyakori a dohányzás és a mértéktelen evés – és persze a magas vérnyomás. A kutatók szerint a nők sokkal érzékenyebbek, és gyakrabban is betegszenek meg a munkahelyi stressz miatt. Az adatok szerint a főnöki dicséret és jutalmazás hiánya nagyobb arányban növeli a szív- és érrendszeri halálozás kockázatát, mint az elbocsátástól való félelem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik