Pénzügy

Nyolcszázezren sztrájkolhatnak február 21-én

admin
admin

2007. 02. 01. 13:20

Nem sikerült megállapodni az egységes közszolgálati sztrájkbizottságnak az idei béremelésről. Emiatt február 21-én akár nyolcszázezer ember is beszüntetheti a munkát.

Általános közszolgálati kétórás figyelmeztető sztrájkot hirdetett február 21-ére az egységes közszolgálati sztrájkbizottság – jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Szabó Endre, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke.

A sztrájkfelhívást azt követően tették közzé, hogy a szerdai tárgyaláson sem sikerült megállapodni a kormány képviselőivel a közszolgálati szféra ez évi béremelésről. A SZEF elnöke elmondta: 750-800 ezer embert érint a felhívásuk, és reményei szerint “jelentős kör” fogja vállalni a részvételt a sztrájkban.

A sztrájkfelhívás által érintettek többek között az egészségügyben, az oktatásügyben, a közigazgatásban, a szociális, valamint a kulturális intézményekben dolgoznak. Ugyanakkor a sztrájkfelhívás nem csak a szakszervezeti tagoknak szól, hanem a nem tagokat is arra kérik, csatlakozzanak a sztrájkhoz. Emellett a versenyszféra dolgozóit szolidaritásra hívják fel.

Elfogadhatatlan a „nulla béremelés”

A rendszerváltozás óta ez az első alkalom, amikor a közszolgálatban munkavállalókat képviselő szakszervezetek közös sztrájkbizottságot alakítottak. Szabó Endre emlékeztetett rá, hogy december 6-a – a tárgyalások kezdete – óta nem sikerült megállapodni a közszféra idei béremeléséről. Már akkor bejelentették, hogy ha január 31-ig nem születik megállapodás, február 21-ére sztrájkot hirdetnek.

„A tárgyalások kezdete óta a szakszervezetek jelentős engedményeket tettek” – mondta a SZEF elnöke. Hozzátette, tudomásul vettük a kormány konvergencia-programban vállalt kötelezettségét, és hogy emiatt általában 3,5-4 százalékkal csökkennek a keresetek 2007-ben, viszont elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a közszférának a kormány “nulla béremelést irányzott elő.

További elbocsátásoktól tartanak

A sztrájkbizottság és a kormány másként értékeli a múlt év áprilisi illetményemelés áthúzódó hatását valamint az előléptetésekből, illetve a minimálbér-emelésből adódó hatás összegét. A kormány szerint ennek idei hatása 2,5-3 százalék, a sztrájkbizottság számításai alapján viszont ez legfeljebb csak 2 százalék. Arról is vita van, hogy az áthúzódó hatást milyen mértékre kellene kiegészíteni: a kormány 5,5 százalékot javasol, a sztrájkbizottság 6,75 százalékot szeretne elérni.

Vita van abban is, hogy milyen módon történjen a kiegészítés: a kormányzat szerint az év első felében csak felhívást kellene közzétenni, hogy az intézmények saját lehetőségeik keretein belül teremtsenek feltételeket a béremeléshez. Szabó Endre szerint ez már 2004-ben sem vezetett eredményre, pedig akkor sokkal kedvezőbbek voltak a gazdasági körülmények.
Mint mondta, nem lehet cél, hogy az önkormányzatok, intézmények további elbocsátásokból finanszírozzák ezt az illetményemelést. A szakszervezetek ragaszkodnak ahhoz, hogy a kiegészítést az illetménytáblában garantált módon rögzítsék.

A versenyszférában már megállapodtak

Január 30-án megszületett az országos bérajánlás a versenyszférának: az Országos Érdekegyeztető Tanács 5,5-8 százalékos béremelést javasolt a vállalatoknak. Ez azt jelenti, hogy a keresetnövekedés nem mindenkinél fedezi majd a várható 6-6,2 százalékos inflációt. Az alacsonyabb növekedést a cégek egy része teljesítményarányos juttatásokkal készül ellensúlyozni.


Folytatódnak a tárgyalások


A sztrájkfelhívás nem jelenti a tárgyalások befejezését: azokat pénteken folytatják szakértői szinten, majd a jövő héten szerdán a sztrájkbizottság tovább egyeztet a kormányzat képviselőivel. Február 15-én nagygyűlést tartanak, hogy “motiválják” a dolgozókat a sztrájkra. A sztrájk akkor marad el, ha február 20-án délig sikerül megállapodni.

Szabó Endre elmondta, hogy a kormány is kifejezte tárgyalási szándékát, és a szerdai tárgyaláson egy új elemet vetett fel, nevezetesen, hogy a 13. havi juttatás felét már decemberben kifizetnék. Ez a javaslat azonban nem elfogadható a szakszervezet számára. A szakszervezeti vezető szerint amennyiben sikerül megállapodni a béremelésről, akkor az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács keretében készek tárgyalni a közszolgálati jogviszony, illetve a közszolgálati illetményrendszer módosításáról, valamint a különböző reformintézkedésekről.

Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (FRDÉSZ) elnöke a sajtótájékoztatón emlékeztetett rá: a fegyveres szerveknél törvény tiltja a sztrájkot. Az FRDÉSZ a jövő héten tudatja, hogyan csatlakoznak a közszféra sztrájkjához.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.