Pénzügy

Nem könnyű a Mikulás-tanfolyam

Nem könnyű Mikulássá válni: a tanfolyamon az öltözködés mellett azt is megtanulják a jelöltek, hogyan hitessék el, hogy ők az egyetlenek. Persze akad, aki szakállát hátrahagyva menekül.

„A legfontosabb, hogy a Mikulás higgyen abban, hogy van Mikulás, hogy van értelme annak, amit csinál, érezzen rá a varázsára” – mondta el a FigyelőNetnek Halász Etelka, a Magyar Mikulás Alapítvány vezetője. Szerinte ha a jelölt erre ráérez, csodálatosan tudja elvégezni a feladatát, még akkor is, ha végzettsége szerint se nem pedagógus, se nem színész.

Az alapvető testi feltételek, hogy magas, viszonylag nagydarab legyen a férfi. Igaz, az alapítványnál van olyan állandó Mikulás, aki mindössze 165 cm magas. Az alapítvány vezetője hozzátette, a hitelesség sokkal fontosabb: amint belép valahova a Mikulás, el kell tudni hitetnie, hogy ő a valódi, az egyetlen. Ezért például nem lehet rossz a tartása, és nem lehet más, látványos testi hibája sem. További hibák, hogyha nem a Mikulás-képnek megfelelően öltözik, azaz kilóg az órája, a nyaklánca, esetleg a piercingje. A gyerekek ugyanis kritikusan állnak hozzá, az összhangot keresik, s ezért rögtön megtalálják a legapróbb hibát is.

Nem kell a rozzant nagypapa

Három-négy hétvége alatt sajátítják el a szakma alapvető fortélyait a Mikulások. Ez alatt tanulnak gyermekpszichológiát, azt, hogyan kell viszonyulni a családhoz, a környezethez és megismerik a Mikulás-hagyományokat is, a szokás eredetét is. A következő alkalmakon már szerepet játszanak: megtanulják, hogyan lassítsák le beszédüket, mozdulataikat, hogyan gesztikuláljanak, hogy valóban hitelesnek tűnjenek.

A ruhás próbán pedig mindezt úgy kell eljátszani, hogy közben ne essenek hasra a hosszú köpenyben, és a szakálluk is a helyén maradjon. Halász Etelka szerint a legtöbben ugyanabba a hibába esnek bele: nagyon öreg, rozoga vénembert alakítanak, aki alig várja, hogy leülhessen. „Pedig a gyerekek egy tapasztalt, bölcs, megfontolt, de életerős nagyapa-képet várnak.” Ami nem is olyan könnyű, mivel a Mikulások között vannak 19 évesek, egyetemisták is. Halász Etelka szerint a fiatalok rugalmasabbak, jobban merik kezelni a kényes helyzeteket is, míg a nyugdíjasokat már sokkal nehezebb rábeszélni, hogy beöltözzenek és a stressztűrő képességük is kisebb.

Menekülő Mikulás

A felkészült apók először egy tapasztalt társukkal együtt indulnak el, ekkor megnézik, hogyan viselkedik a másik éles helyzetben. A következő lépés az önálló bevetés, amely a legkönnyebbnek tekintett feladattal indul: a Mikulás utcán vagy áruházban sétál, köszönget és osztogat valamilyen ajándékot. „Itt kiderül, ha valaki mégsem alkalmas: volt olyan Mikulásunk, akivel kamaszok kezdtek szemtelenkedni, ezért végül szakállát, zsákját hátrahagyva menekülőre fogta a dolgot, mert nem tudta kezelni a helyzetet” – mesélte Halász Etelka. A második legegyszerűbb helyzet, amikor iskolába vagy óvodába megy a Mikulás, az összeszokott közösségben ugyanis inkább egymással foglalkoznak a gyerekek.

Ha ezen a két lépcsőn túljut, következnek a nehezebb feladatok: a családi vagy a nagyobb, céges rendezvény. Előbbi azért nehéz, mert nem elég általánosságban beszélni a gyerekekhez, hanem tudni kell például, mikor voltak „rosszak”. „Ennél azonban sokkal nehezebb leszerelni a mindentudó családtagokat, akik gyakran beleszólnak a műsorba” – mondta Halász Etelka. Itt már fennáll az a veszély is, hogy nem találkoznak az elvárások a szolgáltatással: például a megrendelő nem szól, hogy inkább csendes Mikulást szeretne, és megérkezik egy harsányabb apó. Ahhoz pedig már igazi pedagógusvéna kell, hogy egy családi zsúron 10-15 gyermek előtt teljesítsen a Mikulás.

Pszichiátriáról Gyed Marózig

Az egyik legnehezebb azoknak a Mikulásoknak a helyzete, akik vállalati nagyrendezvényen vesznek részt. Ehhez már színészi képességekre is szükség van, hiszen valódi előadást kell nyújtani, ami legalább részben a bennülő szülőket is leköti. A szakma csúcsa pedig a beteg, sérült gyermekekhez ellátogató Mikulás. „Nagyon kell vigyázni, nehogy nagyon együttérző embert küldjünk, mert könnyen elsírja magát – azzal pedig nem segít” – mesélte a kiválasztás szempontjait az alapítvány vezetője. Eljutottak már a miskolci és debreceni gyermekonkológiai központba, kórházakba, értelmi fogyatékosokhoz és gyermekpszichiátriára is, a legtöbb helyre évek óta ugyanaz a Mikulás jár.

Meggazdagodni persze nem lehet ebből az alkalmi munkából: az órabér nettó ezer forintnál kezdődik a feladat bonyolultságától függően emelkedik, de számos olyan helyre is járnak, ahol nem kérnek pénzt. „Nagyjából egy kis karácsonyi ajándék-kiegészítésre valót keresnek meg a Mikulásaink” – mondta Halász Etelka. Eközben a munkaidő nő: míg korábban december 5-6-ra korlátozódott a Mikulásjárás, ma az amerikai hatásnak köszönhetően karácsonyig is kitolódhat. A Magyar Mikulás Alapítvány munkatársai azonban voltak már Gyed Maróz és Sznyegurocska, azaz Télapó és Hópihécske is szláv ünnepen, amit december 31-én tartanak, bolgár Mikulás-ünnepen pedig ottani szokás szerint aranysujtásos Mikulás-ruhában érkeztek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik