Pénzügy

Szimulációs kaland a Himaláján

Új üzleti tananyaggal fejleszthetik projektmenedzseri képességeiket a vezetők és a leendő vezetők. Sőt, nem csak hogy elnyerhetik az év e-Xpedícióvezetője címet, hanem megtanulhatják, hogyan lehet a legnagyobb, de még ésszerű kockázat vállalásával eljutni a csúcsra.

Idén ősszel került piacra a tananyag, amelynek az elmélete nem új: szimulációs játék segítségével fejleszt vezetői készségeket vagy éppen segít a kiválasztásban. A játék ezúttal egy Himalája-expedíció, a játékosnak pedig folyamatosan menedzselnie kell az egész projektet. Ami nem egyszerű: el kell dönteni például, hogy milyen feladatot bízunk másokra és miket tartunk meg saját hatáskörben; ki kell választani a Himalája-túra résztvevőit, miközben ügyelni kell többek között arra is, hogy mindez megfelelő visszhangot kapjon a médiában.

Az interneten elérhető tananyag segítségével bárki kipróbálhatja magát, és akár a Himalája lábáig is eljuthat, hiszen már elérhető a második forduló is. Aki már regisztrált, emailben kap értesítését erről és a hamarosan induló harmadik részről is. Aki pedig csak most kezdi, az végigjátszhatja a teljes első és második játékrészt.

Juhos Andrea, a DBM Hungary ügyvezető partnere szerint nagyon hasznos a játék, bár ő kiválasztásnál nem használná. „Ahhoz hosszú, hogy egy pozícióra jelentkező összes jelölt végigcsinálja. Kiválasztásnál akkor lehet hasznos, ha például 10 jelöltünk van egy munkakörre, és velük közösen végigjátszatjuk. Akkor gyorsan kiderül, ki tud csapatban dolgozni, ki hogy tudja meggyőzni a másikat, és hogy tudja elfogadni a döntést.”

Kockázatvállalás az irodában

A fejlesztőcsapat vezetője, Vécsey Zsadány szerint az üzleti környezet manapság legalább olyan zord és veszélyes, mint a legmagasabb hegyek világa. De talán ennél is fontosabb, hogy a bizonytalanság (és a feszültség) beköltözött a vállalatok irodáiba: a hegymászás és a menedzsment hasonló jellegű problémákkal küzd. „Ezt pedig kiélezett helyzetben tapasztalhatja meg bárki a hegyen” –mondta az IQ ConsultinG vezetési tanácsadója. Hasonlóan vélekedik a játék és a tananyag szakértője Erőss Zsolt is.„A hegymászás amellett, hogy maximálisan igénybe veszi szellemi és testi adottságainkat, olyan kalandot jelent, ami egy életre megfog jó néhány embert. Megállapítható, hogy mindennek a legfőbb mozgatórugója a kockázatvállalásából adódó játék” – mondta az egyetlen magyar hegymászó, aki feljutott a Himalájára. A kockázat kétség kívül hozzátartozik Zsolt életéhez. A csúcstámadás sikerének szabályai pedig kísértetiesen hasonlítanak az új évezred üzleti sikereihez vezető szabályokhoz. Persze a Himalája-kaland nem is tűnik olyan félelmetesnek az irodában vagy otthon kattingatva az éppen helyesnek ítélt válaszra. Mégis, a játék nagyon hasznos lehet különféle asszertivitást, meggyőzést erősítő tréningeken, de akkor is, ha valakinek az a feladata, hogy összehozzon egy menedzsment csapatot. „Leginkább csapatban érdemes végigjátszani, hiszen így muszáj a résztvevőknek konszenzusra jutniuk” – tette hozzá Juhos Andrea.

A képességfejlesztés mellett még egy előnye van a menedzsment e-learning kurzusnak: a győztes teljes North Face expedíciós ruházatot kap 250 ezer forint értékben, az Overland felajánlásával, emellett pedig megkapja teljes terjedelemben a ProjektMenedzsment me-Learning tananyagot személyes coaching támogatásával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik