Pénzügy

London zárna a románok és bolgárok előtt

Bár Nagy-Britannia a 2004-ben csatlakozó uniós országok polgárai előtt megnyitotta munkaerőpiacát, a jövőre taggá váló Bulgária és Románia munkavállalói számára várhatóan nem oldják fel a korlátozásokat teljes mértékben.

Sokan vállalnának munkát

Kétszázezerre becsüli a bolgár tudományos akadémia a Bulgária leendő uniós csatlakozása utáni első három évben más uniós tagállamban munkavállalási céllal letelepedő polgárok számát egy hétfőn ismertetett tanulmányában. A Standart bolgár napilapban idézett tanulmány készítői szerint a 2007-re tervezett csatlakozás után közvetlenül mintegy 16 ezren hagyják majd el Bulgáriát azért, hogy szerencsét próbáljanak az uniós munkaerőpiacon. Mindenekelőtt fiatalok kivándorlását jelezték előre.

Hetek óta folyik a vita Nagy-Britanniában arról, hogy a 2007-ben az Unióhoz csatlakozó Románia és Bulgária polgárai előtt megnyissák-e a munkaerőpiacukat. Az ellenzéki oldalról érkező nyomás hatására a munkáspárt is engedni látszik, hétfőn bejelentették, hogy szigorúbb feltételeket kívánnak szabni románok és bolgárok munkavállalására. Alistair Darling brit kereskedelmi és ipari miniszter a BBC-nek adott interjúban közölte: e két ország polgárainak a brit munkaerőpiacra való bejutását Nagy-Britannia szükségleteihez kívánják igazítani. Ezért más országokkal és brit intézményekkel együtt felmérést készítenek arról, milyen kritériumok alapján engedélyezzék az új EU-tagállamok polgárainak a munkavállalást, illetve melyek azok a szakmák, amelyekben a brit gazdaságra szüksége van pótlólagos munkaerőre. A beutazókat “jól szervezett keretek között” akarják tartani – fogalmazott a miniszter.

A brit belügyminisztérium szóvivője ugyanezzel a kérdéssel kapcsolatban a The Guardian című londoni lap hétfői számában kijelentette: meg kell vizsgálni a legutóbbi, 2004-es bővítés hatásait is. A szóvivő szerint a bolgár és román vendégmunkások befogadásáról az év végén várható londoni döntés, miután eldől a két ország EU-csatlakozásának végleges dátuma.

A brit konzervatív ellenzék szombaton felszólította a Blair-kormányt, vonja le a tanulságokat abból, hogy a 2004-es EU-bővítés után korlátlan számban érkeztek az országba vendégmunkások az új tagállamokból. Nagy-Britannia ugyanis, a többi korábbi EU-tagállammal ellentétben, korlátozás nélkül befogadta a kelet-európai államokból érkezőket a 2004. május 1-i csatlakozások után. A brit hatóságok arra számítottak, hogy mintegy 25 ezer lengyel jelentkezik munkavállalásra, a legújabb becslések szerint jelenleg mintegy 5-600 ezer lengyel dolgozik a szigetországban. A Blair-kormány hasonló helyzetre számít Románia és Bulgária csatlakozását követően.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik