Pénzügy

Még nőnek a bérek

Az év első öt hónapjában bruttó 7,3, a nettó 8,2 százalékkal haladták meg az átlagkeresetek az egy évvel korábbit. A január–májusi reálkereset 5,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva a KSH adatai szerint. A gazdaságkutatók a következő félévre jelzik a reálbér-növekedés jelentős visszaesését.

Hányan dolgoznak?

A KSH tájékoztatója szerint a legalább 5 fős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél alkalmazásban állók száma január–májusban átlagosan 2 millió 781 ezer volt, annyi, mint egy évvel korábban. Az év első öt hónapjában a költségvetési szférában 1,3 százalékkal kevesebben dolgoztak, mint egy évvel korábban.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az év első öt hónapjában a versenyszférában dolgozók bruttó átlagkeresete 8,1 százalékkal, a költségvetési szférában dolgozóké 6,5 százalékkal volt több az előző évinél, ez nemzetgazdasági szinten 7,3 százalékos növekedést jelent. A nettó keresetek átlagosan 8,2 százalékkal, a költségvetés területén 7,5 százalékkal, a versenyszférában 8,8 százalékkal emelkedtek.

A gazdaságkutató intézetek a második negyedévre lassuló bérnövekedést jeleznek. A GKI Gazdaságkutató legfrissebb elemzése szerint az első négy hónapban a reálkeresetek 5,7 százalékkal nőttek, az év egészére – a költségvetési konszolidáció ellenére – azonban 3-3,5 százalék körüli átlagos reálkereset-emelkedés várnak. Az első félévi 5 százalék körüli dinamika azonban a második félévben 1-2 százalék körüli ütemre lassul – prognosztizálja a GKI. Az Ecostat kutatóintézet ennél is alacsonyabb bővülésre számat, a 2006-os év egészére reáljövedelmek 1,5-2,0 százalékos emelkedését prognosztizálják.

A KSH tájékoztatója szerint a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó 168 700 forintot, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozók átlagosan 154 600 forintot kerestek. A költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 203 800 Ft volt. A magasnak mondható átlag oka, hogy az öt havi kereseti átlag tartalmazza az ez évi külön egyhavi juttatást is, ami januárban került kifizetésre. Az átlagos nettó átlagkereset 111 000 forint volt, ezen belül a fizikai foglakozásúaké 80 600, a szellemi foglalkozásúaké 145 500 forint. A havi átlagos munkajövedelem 177 500 forint volt, ami 7,5 százalékkal haladta meg az előző év január–májusit. A munkajövedelem kereseten felüli része átlagosan 4,9 százalék volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik