Pénzügy

Év végi pluszfizetések: kinek mi jár?

A magánszektorban a cégek egyharmada fizet dolgozóinak tizenharmadik havi bért, a közszférában törvény írja elő az utalást. A vezetők bónusz vagy prémium formában tehetik zsebre az év végi pluszt.

Az év végi kifizetéseket, jutalmakat, bónuszt, plusz havi illetményt előszeretettel hozzuk összefüggésbe a karácsonnyal, egyfajta ajándékként tekintünk rá, ezzel együtt számítunk rá, kalkulálunk vele. A keresztény kultúrkör legnagyobb ünnepe kétségtelen befolyásolja a pénzügyeket, az egyre több cégnél gyakorlattá váló év végi buli, melyet a cég fizet, például elválaszthatatlan a karácsonytól. A helyzet azonban némileg változni látszik, mivel egyre több vállalat fizeti ki az alapbéren kívüli juttatásokat az üzleti év végén.

A vezetőket másként jutalmazzák

Az év végi kifizetésekről a Hay Group Menedzsment Tanácsadók Kft. készített felmérést, kétszázhúsz magyarországi, jellemzően nemzetközi érdekeltségű, a versenyszférában tevékenykedő vállalat béradatait hasonlította össze. A kutatásból kiderült, hogy a vállalatok mintegy harmada, 31,3 három százaléka fizet dolgozóinak tizenharmadik havi bért. Az elemzés feltárta továbbá, hogy a fizikai dolgozók nagyobb arányban kapnak tizenharmadik havi bért, mint a felsővezetők, az ő „fizetéskiegészítésükre” más módszereket alkalmaznak.

A plusz havibért tekintve az irodai dolgozók vannak a legszerencsésebb helyzetben, közülük minden negyedik részesül az illetményből, míg a szakértők közül minden ötödik. A fizikai dolgozóknak 22,2 százaléka, a vezetőknek 17,2, végül a felső vezetők a sereghajtók a többi foglalkoztatási kategória között: 14,1 százalékuk vihet haza tizenharmadik havi fizetést.

Hány havi?

Tizennégy – vagy annál több – havi bért csak a vállalatok egy kis része nyújt dolgozóinak, ebből a szempontból a tavalyi évhez képest visszaesés is tapasztalható. 2004-ben a cégek 4,9, 2005-ben négy százalékára volt jellemző a gyakorlat. A legtöbb cég a tizenharmadik havi bért év végén fizeti ki dolgozóinak, de egyre jobban terjed az üzleti év szerinti elszámolás is.

„A tizenharmadik havi fizetés a cég eredményétől függ, a félhavitól a kéthaviig terjedhet, de ritkán megy az egyhavi alá” – válaszolt az FN kérésére Halász Péter, a többek között a Népszabadságot, a Blikket és számos magazint kiadó Ringier Kft. humánpolitikai igazgatója. Hozzáfűzte, hogy egyes szervezeti egységek szerint is változhat az összeg az eredmény függvényében. Emellett a szerkesztőségeknek lehetőségük van egy karácsonyi buli megrendezésére is, de a kiadó is ünnepel egy, a vállalat minden dolgozóját vendégül látó partival. Év végén kerül sor a pénzjutalommal és plakettel járó az év dolgozója választásra is.
Mikulásajándékot oszt és mikulásünnepséget rendez a dolgozók gyermekeinek a TV2. A kereskedelmi adó is szervez év végi összejövetelt, de a program nem kötődik a karácsonyhoz, TV2 napnak hívják. „Ilyenkor értékeljük a dolgozók teljesítményét is, melyhez kapcsolódik a cég eredményétől függő bónuszkeret szétosztása” – mondta Gróf Valéria, a TV2 humánmenedzsere.

Bónusz és prémium

A tizenharmadik, tizennegyedik havi bérek kifizetése nem függ a vállalat teljesítményétől, ezek az éves fix bér összetevői, a versenyszférában azonban nem ritka a változó bér gyakorlata. A változó bér a fizetés azon része, mely az egyéni, csoport vagy vállalati eredménytől függ, tehát személyenként változik, de mindenképpen a teljesítmény arányában alakul. A Hay Group adataiból az derül ki, hogy a kutatásban szereplő vállalatok 86,6 százaléka ad valamiféle változó javadalmazást dolgozóinak, a teljes vállalati kör dolgozói közül a felső vezetők 83,5, a vezetők 82,5, a szakemberek 75,3, az irodai alkalmazottak 54,6 és a fizikai dolgozók 55,7 százaléka jogosult bónuszra, prémiumra. Ennek egyik fajtája a célprémium, melyet a dolgozó akkor kap meg, ha az előre kitűzött célokat teljesítette. A célprémium összege a felső vezetők körében átlagosan az éves bér huszonnégy százaléka, vezetőknél ez tizenöt, szakértőknél pedig tíz százalék. Az irodai alkalmazottak az éves bér 8,3, a fizikai dolgozók nyolc százalékát kapják.

A célok túlteljesítését a legtöbb vállalat emelt prémiummal honorálja, így a felső vezetők maximálisan megszerezhető bónusza harminc százalék, a vezetőké húsz, a szakértőké 15,5, az irodai alkalmazottaké 10,5 és végül a fizikai dolgozóké tíz százalék lehet.

Törvény írja elő

A köztisztviselőknek és közalkalmazottaknak törvény garantálja a tizenharmadik havi illetményt, amely az adott évben a pozícióban eltöltött idő arányában illeti meg a dolgozót, ha legalább három hónapos munkaviszonnyal rendelkezik. A tizenharmadik havi fizetés a decemberi illetménnyel megegyező összeg. A multiknál is csak elvétve előforduló tizennegyedik havi bérrel a közszférában nem találkozhatunk. „2001-ben a szakszervezek nyomására felmerült a tizennegyedik havi bér jogszabályban való rögzítése is, de a javaslatot végül elvetették” – nyilatkozta a FigyelőNetnek Lévai Zoltán, a Foglakoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium főosztályvezetője. Az önálló költségvetésből gazdálkodó szervezeti egységeknél, ahol a büdzsé megengedi, egyébként van lehetőség év végi jutalmak kifizetésére. A közalkalmazottak és köztisztviselők jubileumi jutalomra is jogosultak, közalkalmazotti, illetve köztisztviselői jogviszonyban eltöltött éveik arányában. A közalkalmazottak huszonöt, harminc és negyven év után havi fizetésük kettő-ötszöröse jár nekik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik