Pénzügy

Műegyetemi Állásbörze: eladó pályakezdők

admin
admin

2005. 04. 13. 14:00

A szerdán kezdődött Műegyetemi Állásbörzén kétezer-hatszáz állásajánlattal várják a pályakezdőket. Az április eleji KarrierExpón pedig több mint másfélezer álláslehetőséget kínáltak a vállalatok.

Szerda reggel tíz órakor nyitotta meg kapuit a két napig tartó tavaszi Műegyetemi Állásbörze, amelyen a műszaki végzettségűeken kívül jogi, természet- valamint bölcsészettudományi diplomával rendelkező pályakezdőknek is kínálnak álláslehetőségeket. A rendezvényen 180 cég kétezer hatszáz állásajánlat illetve szakmai gyakornoki pozíciókkal várja a hallgatókat. Az állásbörzét szervező BME Diákközpont közel tízezer hallgató érdeklődésére számít a két nap alatt.Sok friss diplomás nem talál állást
Bár tavaly év végén csökkent az állástalan friss diplomások száma, még mindig sok magas képzettségű fiatalra vár fél- vagy akár egy évre is elnyúló álláskeresés pályája elején. Az Állami Foglalkoztatási Hivatal adatai szerint 2004 novemberében 5047 pályakezdő diplomás volt munkanélküli, szemben a szeptemberi 6059 fővel. A korábbi sikerszakmák mostanra masszívan képviseltetik magukat a „problémás” diplomák között: a közgazdászok közül 765 keresett tavaly novemberében állást, a jogászok közül 365-en küzdöttek a munkanélküliséggel.

Újra csúcson az állásbörze?

A Corvinus Egyetem KarrierExpo elnevezésű állásbörzéjén április elején próbálhattak szerencsét a fiatal közgazdászok. Az ottani szervezők összesen 1 600 konkrét állásajánlattal igyekezték megkönnyíteni a frissen végzők munkaerő-piaci elhelyezkedését. A Műegyetemi Állásbörze, ami jelenleg Magyarország legnagyobb állásbörzéjének számít, ezerrel több álláslehetőséget kínál az oda látogató hallgatóknak.

Pár évvel korábban az állásbörzék csillaga leáldozni látszott: a kiállító vállalatok száma is jóval alacsonyabb volt, a pályakezdők iránti kereslet is visszaesett. A tavalyi év azonban újra egy kis fellendülést hozott az álláspiacon, idén pedig a fejvadászok stagnáló, ám magasabb keresletre számítanak a munkaadók részéről. Ez az állásbörzéken is jól érezhető: az őszi műegyetemi rendezvényen még ezerrel kevesebb ajánlattal érkeztek a cégek.

Megéri elmenni

Annak ellenére, hogy sok friss diplomás vagy negyedéves hallgató úgy érzi, nem sikerül konkrét álláslehetőségeket felkutatnia az állásbörzéken, és gyakran a standok közelébe sem férnek, valamint a vállalatok képviselőivel ritkán nyílik alkalom egy pár perces felszínes tájékoztatónál komolyabb elbeszélgetésre, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem friss diplomásainak elhelyezkedési esélyeit vizsgáló felmérés szerint az egyetemen végzett hallgatók 14-15 százaléka az állásbörzén találja meg leendő munkahelyét.

A tavaszi Műegyetemi Állásbörzén a műszaki diplomával rendelkező pályakezdők számíthatnak a legnagyobb sikerre, hiszen az állásajánlatok 47 százaléka nekik szól. Az informatikusoknak is érdemes azonban körbejárniuk, mivel a cégek a felkínált álláslehetőségek 21 százalékát nekik tartogatják. Ugyanennyi állásért versenghetnek a gazdasági és pénzügyi végzettségűek, míg a természet-, bölcsészettudományi és jogi végzettségű friss diplomásoknak már csak az ajánlatok 11 százaléka szól.

Színesedő paletta – használni kell tudni

Az állásbörzék szervezői igyekeznek szélesíteni a hallgatóknak nyújtott szolgáltatások körét. A kiállító vállalatok munkatársainak például felhívják a figyelmét a szakmai gyakorlatok fontosságára, akik közül már egy jó páran kínálnak diplomamunka megírásához szükséges vállalati vagy egyéb szakmai gyakorlatot az alsóéves hallgatók számára is.

A Műegyetemen és a Corvinus Egyetemen azonban az állásbörzét workshopok és előadások is kísérik, amelyek célja a hallgatók álláskeresési kompetenciáinak fejlesztése. A Műegyetemi Állásbörze Felkészítő Napok programsorozat például már három héttel a börze előtt elkezdődött. Ennek keretében a diákoknak többek között próbainterjúra, kiválasztó tesztek kitöltésére, grafológiai elemzés elkészíttetésére is lehetőségük van. Ezekre a kiegészítő programokra nagy szükség van, mivel a friss diplomások a legtöbb esetben nem készülnek fel a munkaerő-piaci megmérettetésre. Deák Zsolt, a munkahelyi tesztekkel foglalkozó CAPTain Hungary ügyvezető partnere az állásbörzéken friss diplomásokkal kitöltetett tesztek és interjúk alapján azt tapasztalta, hogy szinte az összes fiatal álláskereső önismereti problémákkal küszködik: önbizalomhiányuk miatt vagy alulértékelik magukat, vagy túlzott magabiztossággal, a fennhéjázó profi-álláskereső szerepében próbálják eladni magukat a munkaadóknak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.