Pénzügy

A jövő szakmái – a jövő trendjei

Mit érdemes tanulnia, mire érdemes specializálódnia annak, aki el akarja kerülni az álláskeresés gondjait a közeli és távolabbi jövő munkaerőpiacán?

Minden munkavállalónak fel kell készülnie a munkaerőpiac változásaira, melyek a munkavézésre is ki fognak hatni. Egyes fejlődő ágazatokban, mint például a képzésben, az egészségügyben, a robotizálásban és a biotechnológiában óriási kereslet fog mutatkozni bizonyos szakmák iránt. Ezeket a foglalkozásokat gyűjtötte csokorba a Junge Karriere magazin.


Technológiai boom
A munakhelyek radikálisan át fognak alakulni, a mindent magában egyesítő személyi számítógép megkönnyíti és felgyorsítja a munkavégzést. Egyelőre utópisztikusnak tűnik, de az üzletemberek ruházata is át fog alakulni. Kis, rejtett, beépített technikai eszközök kísérik még a vacsorára is őket, ha akarják, ha nem. Például egy nyakkendőbe épített miniatűr számítógép pillanatok alatt a szemüveg belső oldalára vetíthet olyan adatokat, amelyek segítségével megnyerhetik és elbűvölhetik üzleti partnerüket. A névjegykártya is eltűnik 2015-re. Persze nem a hierarchia megszűnése miatt, hanem azért, mert egy kézfogás elég lesz ahhoz, hogy két ember kicserélje telefonszámát, e-mail címét, beosztását, munkahelyének nevét, címét.

Trendek a munkaerőpiacon

Öregedő társadalom

A munkaképes foglalkoztatottak fogyása és öregedése miatt 5-10 év múlva a munkavállalók fele 40 év feletti lesz, 2030 után pedig minden harmadik munkavállaló túl lesz hatvanadik életévén. Ez arra fogja kényszeríteni a vállalatokat, hogy megváltoztassák emberi erőforrás politikájukat. Ezzel párhuzamosan az átlagéletkor is megnövekszik, a férfiaknak 82 évet, a nőknek majdnem 87 évet jósolnak a szakemberek 2030-ra. Ez a tendencia a nyugdíjkorhatárt sem hagyja érintetlenül, az Európai Unió a 70 éves kor utáni nyugdíjaztatást tűzte ki célul.

De nemcsak ilyen hatásai lesznek a társadalom elöregedésének. A vállalatok számára óriási piac tárul fel, amikor a baby-boom gyeremekei 35-45 évesek lesznek, és „csúcsfogyasztóvá”érnek. Elsődleges és bőséges célcsoportot szolgáltatva ezzel a termékeknek. Már nevet is kaptak a marketing szakemberektől Woopies-nak (well off old people) és Selpies-nek (second life people) hívják őket.

Szakemberek azzal számolnak, hogy a munkaképes kor kitolódásával megoldódik az anyaság és karrier problémája is, mert a 35-45 közötti női és férfi munkavállalók feltehetően részmunkaidős vagy távmunkásként ellátható feladatokat fognak elvállalni, hogy maradjon idejük a családjukra. Újrakezdeni, komolyan venni a munkájukat, karriert befutni bőven lesz idejük 70 éves korukig.


A jövő szakmái – a jövő trendjei 9

Munkaerőpiac nemzeti határok nélkül

Egyre inkább keveredni fognak a nemzetek és a kultúrák a vállalatoknál. A munkacsoportok akár minden tagja más-más országból származhat, ami a technológiai fejlődésnek is köszönhető. A harmonikus együttműködés érdekében már nem lesz elég egy felkészítő tanfolyam, valószínűleg önálló „különbségmenedzser” fog felelni a nemzetközi csoportok eltérő kultúráinak súrlódásmentes kezeléséért. Rá azért is szükség van, hogy a személyes kommunikáció se vesszen el, mert szakértők szerint e nélkül nem lehet produktív és működőképes egy munkacsoport.

A vállalatok egyik fő feladata a tehetséges munkavállalók vonzása és megtartása lesz. A külföldi munkavállalás egyszerűvé válásával az egész világ munakerőpiaca megnyílik a cégek előtt, ha ezt ügyesen kihasználják, versenyelőnyre tehetnek szert. Egy idő után azonban a versenyben maradás alapvető feltétele lesz a külföldi tehetségek kiaknázása.

Karriertervezés

A munkavállalók patchwork karriert fognak befutni, vagyis az egy élet, három szakma és több munkahely lesz a jellemző. Szakemberek szerint átlagosan 5 évet fog valaki eltölteni egy munakhelyen, utána váltania kell.

A vállalatoknál a projekt alapú munkaszervezés fog dominálni. Így a munkavállalók feltehetően csak egy-egy nagy projekt idejére maradnak egy cégnél, ami szintén a patchwork-karrier irányába mutat.

A munka és a magánélet egyre inkább egymásba mosódik, ami az internetnek és a javuló kommunikációs csatornáknak köszönhető. Ugyanakkor sokan a munka-magánélet egyensúly felborulásától tartanak.

Az élethosszig tartó tanulás a jövőben valóban meg fog valósulni. Az emberiség tudása ugyanis minden öt évben megduplázódik. Aki lemarad, az nem lesz képes tartani a lépést a fiatalokkal, akik a legfrissebb tudással felvértezve hagyják el az iskolapadot.

Szakmák

Bio-és környezettechnika

A jövő szakmái – a jövő trendjei 10

A biotechnológia fejlődése robbanásszerű, a foglalkoztatott szakemberek száma évente megduplázódik. A gyógyszeriparban és az egészségügyben is nagy szükség van rájuk, például olyan gyógyszerek kifejlesztéséhez, amelyek nem csak a tüneteket, hanem a betegség okát is megszüntetik. Az Egyesült Államok és Kína által erőltetett génmanipulált növényeknek az Európai Unió is zöld utat adott, így ezen a területen is elkél majd a biotechnológus. Nem beszélve az alternatív energiaforrások kutatásáról.

Biotechnológus – A sejtek molekuláinak és atomjainak működését vizsgálja, hogy a természet mintájára olyan rendszereket és termékeket tervezzen, melyek működése hasonló vagy megegyezik a biológiai sejtekével. Biológusok és biofizikusok tölthetik be ezt a munkakört. A nano-biotechnikusok az ágazat sztárjai lesznek.

Mechatronikus – A környezettechnika generalistájaként összekötik az elektronikát és a mechanikát, hogy például az autók motorjának működését tökéletesre fejlesszék. Gépész- és villamosmérnökök, valamint informatikusok egyaránt specializálódhatnak erre a területre.

Biogyógyszerész – Új gyógyszerek után kutat, természettudományi és orvosi ismeretekre is szüksége lesz.


A jövő szakmái – a jövő trendjei 11

Biztonságtechnika

A háztartások, irodák és hivatalok a világháló részei lesznek, és az internetes adatátvitel forgalmának növekedése többek között az elketronikus bűnözés fellendülését is előidézi.

Chief executive officer – Egy új „chief”, aki a vállalat védelméért felelős. Feladata, hogy megakadályozza a kémkedést és a munkatársak „árulásait”, valamint az internetről jövő támadásokat. A válságstratégiák és az ellenintézkedések kidolgozása is a munkakörébe tartozik. Mivel a felsővezetés tagja, a költségekért és beosztottaiért is felelős. Mérnökök, gazdasági és természettudományi szakemberek egyaránt alkalmasok a feladat elvégzésére.

Nyomozó – A telekommunikációs és a számítógéphálózatokkal történő visszaélések felderítése a feladata, olyan ellenstratégiát kell kifejlesztenie, amely megnehezíti a hekkerek és az adatokért kémkedők életét. A vírusok elleni védekezésben is nagy szerepe van. Naprakész IT-tudás és analitikus képességek nélkül lehetetlen ezt a munkakört ellátni.

Kódolómérnök – A titkos adatok kódolásáért felelős, melyeket a hálózatokon továbbítanak. Nemcsak programozói, hanem hardware ismeretekre is szükség van hozzá. Az internetet és a telekommunikációs eszközöket ismerő villamosmérnök alkalmas lehet egy ilyen feladatra.

Egészségügy

A jövő szakmái – a jövő trendjei 12

Az öregedő társadalomban az egészségügy egyre nagyobb szerephez fog jutni, bár az államilag támogatott társadalombiztosítási rendszerek folyamatos költségcsökkentésre fogják szorítani a kórházakat és egyéb intézményeket. Ugyanakkor az egészséges életmód terjedése miatt kirobbanó wellness-boom jó üzletet kínál a vállalókozóknak is.

Egészségügyi diszpécser – Költségkímélő gyógyszer- és kezeléscsomagokat állít össze. Orvostudományi vagy közgazdasági egyetemet végzett, az utóbbi esetben azonban kiegészítő szakirányú végzettségre is szert kell tennie.

Megelőzőorvos – Megelőző intézkedéseket dolgoz ki az egészéség védelmében. Összekötő kapocs lesz a klinikai és a háziorvosok között. Nemcsak a klasszikus egészségügyben dolgozhat, hanem a wellness területén is, sőt sportszövetségek is alkalmazhatják.


A jövő szakmái – a jövő trendjei 13

Képzés

Az élethosszig tartó tanulás miatt a vállalati és vállalaton kívüli továbbképzések és tanfolyamok száma szaporodni fog.

Tele-coach – Az online tanfolyamok résztvevőinek segít, kérdéseikre telefonon vagy videokonferencián válaszol, és segít az előrehaladásban. Az egy főre jutó tanfolyami költséget is ő számítja ki. Egy vállalat emberi erőforrás osztályának alkalmazottjanként vagy önálló térnerként. Nem szükséges hozzá semmilyen speciális tudás, részmunkaidőben és másodállásban is végezhető. Szakemberek szerint óriási kereslet lesz az ilyen online tanfolyami segítőkre.

Tanulni tanító – Bármilyen oktatási intézmény tanulóinak olyan technikákat oktat, melyek megkönnyítik a tanulást. Pedagógiai előtanulmányok nem feltétlenül szükségesek, inkább a tanításban vagy a területen eltöltött több éves tapasztalat jelent előnyt.

Robotizálás

A robotok eljövetelét már régóta várja a világ, hétköznapjainkba mégsem épültek még be. A robotizálás területén Japán jár az élen, a Honda például már kifejlesztette Asimonak keresztelt beszélő, lépcsőt is mászó robotját, de az egyelőre inkább csak a vállalat presztizsének növelésére szolgál. A Sony robotkutyáját kifejlesztő részleg vezetője, Toshidata Doi meg van győződve arról, hogy a robotok később az ipar számára olyan nélkülözhetetlenek lesznek, mint ma a személyi számítógép. A termékgyártásban is óriási versenyelőnyt jelenthetnek.

Robothumanizáló szakember – Feladata a robotok felruházása emberi tulajdonságokkal, mint például a beszédkészség vagy az érzelmeket kifejező mimika. Mérnökök, informatikusok, kommunikációs szakemberek és pszichológusok egyaránt szükségesek a feladat ellátásához.

Virtuálisvalóság-mérnök – Olyan számítógépes szimulációkat fejleszt, melyek a gépek és egyéb rendszerek megalkotásában segítenek. A szimulációk eredményei a kutatás és fejlesztési osztály használja fel a termékfejlesztésre. Mérnökök, fizikusok, matematikusok és kémikusok is alkalmasok a feladat betöltésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik