Gazdaság

Regionális gazdasági verseny: tizenhatból nyolc számban kieső helyen állunk

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Regionális gazdasági verseny: tizenhatból nyolc számban kieső helyen állunk

Rémisztő adatok érkeztek az elmúlt hetekben a magyar gazdaság teljesítményéről. Csökken a GDP, zuhan az ipari termelés, szabadesésbe kezdtek a beruházások. A 24.hu most 16 gazdasági mutatót összesített, nyolc régiós országban, ezek közül nyolcban utolsó vagy utolsó előtti helyen állunk, pedig a legfrissebb és a legrosszabb adatokat még nem is tudtuk másokéval összehasonlítani. Az éllovas Lengyelország, amely hét kategóriában a legjobbak között van, s egyben sincs a legrosszabbak között. A GKI vezetője, Molnár László szerint a magyar állam beruházásai nem hozamot, hanem „viszem”-et termelnek.

„Rendkívül nehéz helyzetbe kormányozta az Orbán-kabinet a magyar gazdaságot” – ez látszik a GKI Gazdaságkutató Zrt. elemzéseiből, s az is kiderült: hiába figyelmeztette erre korábban a kutatóintézet a döntéshozókat. Minderről Molnár László, az intézet vezérigazgatója nyilatkozott a 24.hu-nak. Álláspontját nemcsak a legfrissebb beruházási statisztika (-16,8 százalék) és az ipari termelés 8 százalékpontos zuhanása támasztja alá, hanem az a regionális ranglista is, amelyet a térségbeli legjobban és legrosszabbul teljesítő gazdaságokról készítettünk.

A sorrendet – számításaink szerint – Lengyelország vezeti Csehország előtt, Magyarország pedig az utolsó helyen végzett a listán. Ráadásul a 16 mutató felében, azaz nyolc kategóriában is a két legrosszabb között szerepeltünk. Ezekbe az adatokba bele sem számoltuk a legfrissebb és legrémisztőbb, magyar beruházási és ipari termelési adatokat, mert még nem álltak rendelkezésre a regionális összehasonlításra alkalmas, külföldi információk.

Négy visegrádi ország (Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország) és négy déli szomszédunk, azaz négy észak-balkáni ország (Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Románia) adatait vetettük össze. Olyan mutatókat vizsgáltunk, amelyek az országok döntő többségében és lehetőleg azonos időszakra vonatkozóan elérhetők voltak.

A 16-féle adat közül csak néhány mutatja az adott ország fejlettségét, ezért nem Szlovénia vezeti a listát és ezért nem Szerbia az utolsó. Az egy főre eső GDP alapján ugyanis a nyolc ország közül a szlovénok állnak a legjobban – a cseheket megelőzve –, Szerbia pedig messze elmarad a többiektől. Egy pontot ezért a szlovénok és a csehek is kaptak a mostani összesítésünkben, és a szerbektől le is vontunk ezért szintén egy pontot, akárcsak a románoktól, akik a második leggyengébb egy főre eső GDP-vel rendelkeznek. Így jártunk el minden más mutatónál: a két legjobb egy-egy pontot kapott, a két legrosszabbtól pedig levontunk egy-egy pontot.

Így alakult ki a végeredmény: Lengyelország hét ponttal nyert, mivel hét kategóriában is a legjobb kettő közt szerepelt és egy mutatóban sem volt az utolsó vagy az utolsó előtti. A csehek is hét kategóriában vannak a legjobbak között – sőt, négyben ők vezetnek –, de nekik van két mínuszpontjuk, így a második helyre szorulnak, összesítésben. Ami Magyarországot illeti, a kormánynak kedvezve (hiszen a Fidesz politikusai erre a legbüszkébbek) bevettük az összeállításba a foglalkoztatottságot. Ám így is hazánk nyújtja a legrosszabb teljesítményt a régióban (összesítve: -6 pont).

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik