A japán részvények a globális pénzügyi piacok sokkolása után újra emelkedtek keddre

A jen felértékelődése és a rossz amerikai makrogazdasági adatok miatt zuhanni kezdtek a nagy tőzsdék hétfőn.

Kedd reggel a japán részvények újra emelkedtek a hétfői bezuhanás után, ami sokkolta a globális pénzügyi piacokat, írta a BBC. A világ negyedik legerősebb gazdaságának Nikkei 225 részvényindexe 10 százalékkal emelkedett az előző napi több mint 12 százalékos esés után.

A tokiói kereskedelem hétfőn azután került hullámvölgybe, hogy

a Bank of Japan az utóbbi 17 évben csupán másodszor kamatlábat emelt, ami a jen árfolyamát az egekbe emelte a dollárral szemben.

Így a japán gazdaságban meghatározó, főleg exportra termelő cégek részvényei, ezzel együtt az ország exportja is jóval drágább lett a külföldi befektetők számára.

Hétfőn az amerikai, brit, és európai részvények is estek, miután az USA-ban – ami a világ legerősebb gazdasága –

rossz makrogazdasági mutatók jelentek meg, amelyek szerint nagyon rosszul fog alakulni a munkaerőpiac és a foglalkoztatottság, ami akár recesszióhoz is vezethet.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed ezek után a várakozások szerint nem tehet mást, mint hogy kamatot csökkent, ezzel a dollárt gyengítve. Ezért ez a folyamat szintén a jen relatív felértékelődéséhez vezet – írta a 24.hu a pénzügyi piacokat felkavaró hullámot elemző cikkében. „A piacok jelenleg nagyon volatilisek, és valószínűleg a szeptemberi Fed-döntésig azok is maradnak. Így nem zárnánk ki gyors kilengéseket mindkét irányba” – mondta Stefan Angrick, a Moody’s Analytics vezető közgazdásza a BBC-nek.