Gazdaság

Sarka Kata férjét 280 millióval támogatta meg a Szerencsejáték Zrt.

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

A hvg.hu nézte meg, legújabban kiknek mekkora támogatást nyújtott a Szerencsejáték Zrt. abból a pénzből, amit kollektívan ott hagytunk a lottózókban. Májusban összesen nettó 665 millió forintot fordított az állami szerencsejátékcég erre a célra, és ebből listájuk szerint nettó 280 millió forintot – a portál szerint nem tudni, milyen arányban – a milliárdos Bessenyei István vállalkozó (aki Sarka Kata férje) két cége kapott. Megjegyzik, hogy a vállalkozó két érintett kft.-je, az Inani Production Kft. és az Inani Football Production Kft. a szponzorpénzek május 8-i odaítélésekor mindössze 11, illetve 1,5 hónapja létezett.

Arra is kitértek, hogy az Inani Production Kft. tavaly decemberben a Puskás című sorozatra nyert már egy 90 milliós “forgatókönyv-fejlesztési” támogatást a Nemzeti Filmintézettől. Megjegyzik, eddig Bessenyeinek egy másik cége, a Netrise Hungary Kft. volt a kedvezményezett a szerencsejátékcég támogatási listáján – legutóbb tavaly októberben kapott így 40 millió forintot, de 2022-ben is kapott ugyanennyit, meg 2019-ben is, míg egy évvel korábban 35 millió forintot.

Májusban a második legnagyobb összeget, 120 millió forintot a Symphonic Concert Management Kft. kapta a Szerencsejáték Zrt.-től. A cég a zongoraművész Havasi Balázs többségi tulajdonú vállalkozása, amit tavaly nyáron már megdobott a Szerencsejáték-cég 100 millió forintnyi szponzorpénzzel.

A harmadik legmagasabb összeget, 80 millió forintot a Szövetség a Nemzetért Alapítvány kapta, amely mint a portál kitért rá, szintén visszatérő kedvezményezett. Az első polgári körből, az Orbán Viktort és egykor Vona Gábort is soraiban tudó Szövetség a Nemzetért Polgári Körből kinőtt civil szervezet tavaly nyáron is kapott 60 millió forintot, 2019-ben pedig szintén 60 millió forintot.

A májusi lista szerint 50 millió forint jutott az Immerzív Művészet Nonprofit Kft.-nek, amely Fábics Natália, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatójának vállalkozása. Néhány milliót kaptak még különböző, sport- illetve horgász szövetségek. A lista végén szerepel 5–5 millió forintos szponzorációs szerződéssel a Nagycsaládosok Országos Egyesülete és a GML Productions Kft. is – utóbbi cég sem először szerepel a kifizetési listán.

Kapcsolódó
Egymilliárd forintot vett ki Rogán-Gaál Cecília és Sarka Kata a közös cégükből
A gazdasági csoda tovább tart, miközben a cég sikere minden épeszű piaci magyarázatból kilóg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik