Gazdaság

Értesítést küldhet a NAV a telefonunkra, például ha megszüntetik a munkaviszonyunk

nav.gov.hu
nav.gov.hu

A foglalkoztatási adatok bármikor, néhány koppintással ellenőrizhetők a NAV-Mobilban, 2024 májusától pedig már push-üzenetet is küld az alkalmazás a biztosítotti jogviszony változásairól. Így a felhasználók azonnal megtudhatják, ha munkáltatójuk akár közös megegyezéssel, akár egyoldalúan módosította a foglalkoztatásuk feltételeit – írja a NAV közleményében.

A push-üzeneteket minden azonosított felhasználó megkapja, aki nem tiltotta le az értesítéseket. Az üzenet – amely nem tartalmaz adótitkot – az okostelefon lezárt képernyőjén vagy az értesítéseknél jelenik meg, az egyéni beállításoktól függően. Az üzenetre koppintva az élő jogviszonyok a NAV-Mobil Foglalkoztatási adatok menüpontjában, a már lezárt jogviszonyok pedig a NAV Ügyfélportálján ellenőrizhetők.

Az app üzenetet küld a biztosítotti jogviszonyt érintő új bejelentésről, változásról, törlésről, szünetelésről és zárásról. Nem jön azonban értesítés a saját bejelentésekről (önfoglalkoztatás, külföldi foglalkoztató helyett teljesített bejelentés), a foglalkoztató visszamenőleges jogviszonybejelentéseiről, a hibás vagy még feldolgozatlan bejelentésekről, illetve akkor sem, ha a felhasználó a NAV-Mobil értesítéseit szünetelteti.

A NAV-Mobil legfrissebb verziójában az értesítési beállítás automatikus, de a szolgáltatás a Beállítások menüpontban a Foglalkoztatási adatok kapcsoló átállításával természetesen bármikor letiltható és engedélyezhető.

A Google Play és az App Store alkalmazásáruházakból is letölthető NAV-Mobil ezen kívül számos más funkciót is tartalmaz, lekérdezhető benne az adószámla, egyszerűen befizethető a gépjárműadó, ellenőrizhetők az üzleti partnerek adatai, és sok más hasznos információval, kalkulátorral, adatbázissal támogatja az adózást – írja még a NAV.

A foglalkoztatási adatok lekérdezését lépésről lépésre tájékoztató is segíti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik