Gazdaság

Veszteséget veszteségre halmoz Mészáros Lőrinc kukoricafeldolgozója

Szigetváry Zsolt / MTI
Szigetváry Zsolt / MTI

2,156 millió euró, azaz bő 800 millió forint veszteséget termelt tavaly a felcsúti milliárdos, Mészáros Lőrinc mamutméretű kukoricafeldolgozója, a Szolnok melletti Tiszapüspökiben működő Kall Ingredients Kft. Az 500 ezer tonna kukorica feldolgozására méretezett üzem működése öt éve alatt egyszer, 2020-ban termelt nyereséget, az akkori 1,3 milliárd forint profit azonban messze elmarad a többi évben összehozott összesen 13,3 milliárd forint mínusztól. A cég árbevétele ugyanakkor folyamatosan nőtt, 2022-ben elérte a 82 milliárd forintot, ami csaknem 30 milliárddal több volt, mint az előző évben.

A gigagyár élelmiszeripari alapanyagokat, alkoholt, valamint takarmányokat állít elő és nagyobb részt exportra termel. Zöldmezős beruházásként jött létre állami milliárdok segedelmével, támogatások és hitelek révén, az Eximbank és a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. aktív közreműködésével. Ahogy 2019-ben összeszedtük, a gyár összehozásához szükséges tőke zömét az állam környékéről szívta fel a cég, nem kellett kockáztatnia piaci hitelekkel vagy piaci befektetőkkel. Összesen közel 60 milliárd forintnál tartott akkor már a kukoricafeldolgozó, de a sok közpénz nem látszik a tulajdonosi szerkezeten, még 16 százaléka sincs a kormány bankjának, az MFB-nek.

A cég tulajdonosai 2022 végén:

  • Opus Global Nyrt. (74,33 százalék)
  • MFB Invest Befektetési és Vagyonkezelő Zrt. (15,22 százalék)
  • MKB Magántőkealap (10,45 százalék)
Szigetváry Zsolt / MTI A Kall Ingredients Kft. tiszapüspöki izocukorüzeme az avatás napján, 2017. október 30-án.

A hatalmas tőkeinvesztíció eredménye egyelőre várat magára, és a jelek szerint a tulajdonosok sem elégedettek az eredményekkel, annyira, hogy tavaly válságintézkedésekre került sor. Nyáron új vezetést, novemberben pedig újabb 6 milliárd forint tőkeinjekciót kapott a Kall Ingredients. Ezúttal az MKB Magántőkealap emelt tőkét, mint a tőzsdei közleményből kiolvasható, a 15 millió euróból 816 860 ezer látszik a jegyzett tőkében, a többi a tőketartalékba került. Mindez azután történt, hogy az Opus az első félévben 7,1 milliárd forint tagi kölcsönnel küldte meg a cégét.

Az Eximbank Zrt.-től, az MKB Bank Zrt.-től és az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-től felvett hosszú lejáratú beruházási hitelek fedezeteként a fizetési kötelezettségek teljesítésére Mészáros tőzsdei óriáscége, az Opus Global Nyrt. a Konzum PE Magántőkealap, valamint a Kall Ingredients Trading Kft. és a TTKP Energiaszolgáltató Kft. készfizető kezességet vállalt. Az utóbbi kettő a kukoricafeldolgozó leányvállalata, de azt hogy a kezességük mennyit ér, nem részletezik a mérleghez fűzött szöveges kiegészítésben, annyi derül ki, hogy a két leánycég aktív üzleti tevékenységet nem folytat.

A tiszapüspöki gyárnál jobb évet zárt viszont a szintén Opus-csoporthoz tartozó, egyharmad részben a Duna Aszfalt Kft. által tulajdonolt Viresol keményítőgyár. Tavaly 234 ezer tonna búzát dolgoztak fel, és a termékeik a tervezettnél magasabb áron keltek el, így az eredmény is felülmúlta a várakozást – írják a cég beszámolójában. A múlt évben 53 milliárd forint árbevételt és 2,1 milliárd forint adózott eredményt könyvelt el a cég. Ez jelentős javulás, hiszen az előző évben fele ekkora bevételt és 2,5 milliárd veszteséget hoztak össze.

Koszticsák Szilárd / MTI A Viresol Kft. visontai búzakeményítő üzeme.

Hitelekből és közpénzekből ugyanakkor a Viresolnál sincs hiány, csak úgy sorjáznak a támogatások: egyedi kormánydöntéssel odaítélt 5,8 milliárd, innovatív fejlesztésre nyújtott uniós programból 886 millió, nagyvállalati beruházásra adott félmilliárdos támogatás, illetve a Pénzügyminisztérium (PM) által nyújtott 1,4 milliárd forint. Az összes kötelezettségállománya egyébként több, mint a tavalyi árbevétel volt, eléri az 55 milliárd forintot.

Arra nézve nincs információ a beszámolókban, hogy milyen időtávon számolnak a befektetett tőke megtérülésével a két gabonafeldolgozónál. Ahogy az sem látszik, mennyi idő alatt lehetséges kitermelni a tartozásaikat:

Mészárosék két élelmiszeripari nagyágyújának a kötelezettségállománya összesen 127 milliárd forintra rúgott tavaly év végén.

Kiemelt képünkön Kárpáti László, a Kall Ingredients Kft. többségi tulajdonosa, Orbán Viktor miniszterelnök és Mészáros Lőrinc a tiszapüspöki izocukorüzemének avatásán 2017. október 30-án.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik