Gazdaság

Fellélegezhetnek a részszámlások, talán már nem kapnak brutális gázszámlát

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Kihirdették az április 3-i Magyar Közlönyben azt a kormányrendeletet, amelynek révén elvileg nem kapnak többet a fogyasztók kiugró gázszámlákat amiatt, ha nem esik egybe nekik a gázév, és az elszámolási időszak. A 2022. augusztus 1-től bevezetett átlagfogyasztás alatti és feletti fogyasztásra alkalmazott jelentősen eltérő díjak miatt került elő a probléma, tavaly tavasztól, nyártól számos fogyasztó kapott brutális összegű gázszámlákat. Az MVM kommunikációs igazgatója azzal indokolta a mostani változtatást, hogy a részszámlázással fizető fogyasztók tavaszi-nyári számláin a korábbiakat jelentősen meghaladó összegek szerepeltek.

A rendelet szerint az egyetemes szolgáltatásban a lakossági fogyasztó a kedvezményes (átlagfogyasztás alatti) mennyiségeket április 4-től időarányosan jogosult igénybe venni. Ennek érdekében az egyetemes szolgáltató

  • naparányos elszámolást alkalmaz, amelynek alapján a felhasználó számára kiállított számlában
  • a kedvezményes mennyiség 1/365-öd, szökőévben 1/366-od részének és a számlázási
    időszak napjainak szorzatát érvényesíti, és
  • az e feletti rész számlázása történik csak lakossági piaci áron vagy versenypiaci költségeket tükröző áron.

Az azonos földgázmennyiségről kiállított részszámláknál a kedvezményes mennyiséget naparányosan kell érvényesíteni úgy, hogy az adott számlázási időszakra maximálisan érvényesíthető kedvezményes mennyiséget a maximálisan kiosztható kedvezményes mennyiség
arányosításával kell meghatározni, függetlenül attól, hogy az előző elszámoló számlában mennyi kedvezményes fogyasztást számoltak el. Ami még fontos, hogy ezt az új szabályt a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell, április 4-től.

Arra is kitérnek, hogy ha nem azonos földgázmennyiségről kiállított részszámlákról van szó, akkor viszont az egyetemes szolgáltató üzletszabályzata alapján továbbra is a fogyasztási jelleggörbe alapú kedvezménymeghatározást kell alkalmazni.

Tavaly nyáron egy informatikai szakértő azt mondta, hibásak a számlák, azokat ki kellene javítani, sőt a számlázási rendszert is.

Kapcsolódó
Korrigálnia kellene az MVM-nek a brutális gázszámlákat
Ezt állítja az informatikai szakértő, aki szerint a szolgáltató dolga úgy felépíteni a számlázást, hogy ilyen számlák ne mehessenek ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik