Gazdaság

VSquare: Tiborcz István megpróbálta megvenni a magyarországi Spart

Farkas Norbert / 24.hu
Tiborcz István
Farkas Norbert / 24.hu
Tiborcz István

Nemrég Orbán Viktor veje, Tiborcz István megpróbálta megvenni a magyarországi Spart – állítja a VSquare üzleti hírlevele, amelyet a Telex szemlézett. De lap szerint nem ő volt az egyetlen jelentkező, ugyanis korábban a Corvinus-botrányt kirobbantó Rahimkulov család is ezzel próbálkozott.

Hans Reisch, a Spar Austria csoport vezérigazgatója egy osztrák élelmiszeripari szaklapban március közepén jelentette be, hogy „a kisajátítástól való félelem miatt vagyont von ki Magyarországról a salzburgi központú Spar kereskedelmi csoport”. A cikkben Reisch nem csak a kiskereskelmi különadóra panaszkodott, hanem azt is állította, hogy a magyar miniszterelnök azt kérte a kereskedelmi multitól, engedje meg rokonának, hogy befektessenek a magyar leányvállalatba.

Reisch nem nevezte meg az Orbán-rokont, azonban a VSquare magyar forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a Spar-vezér által emlegetett vételi ajánlat mögött Tiborcz István, Orbán Ráhel férje áll. 

Egy osztrák üzleti forrás szerint több mint egy évvel ezelőtt a Magyarországon élő, orosz Rahimkulov család képviselői keresték meg a Spar tulajdonosait egy vételi ajánlattal, amelyet állításuk szerint a magyar állam is támogatott.

A Vsquare emlékeztet, hogy Tiborcz és Rahimkulovék korábban már üzleteltek egymással: Orbán veje magyar és osztrák szállodákat is eladott annak a cégnek, amelynek tulaja, Zentai Péter Rahimkulov magyarországi cégeit irányítja.

Az pedig nemrég derült ki, Timur Megdetovics Rahimkulov üzletember fia volt az a diák, akinek a Budapesti Corvinus Egyetem vezetése a kritikák szerint szabályellenes módon lehetővé tette, hogy vizsgát tegyen. Amikor az egyetemen tanító Ádám Zoltán docens kifogásolta ezt az eljárást, az oktatót elbocsátották.

Frissítünk!

Reagált a BDPST Group. Azt írják, „sem a BDPST Group, sem tulajdonosa, Tiborcz István nem tervezett és nem is tervez befektetni a SPAR kiskereskedelmi láncba. Erre vonatkozólag a múltban sem történt e tárgyban semmilyen ajánlattétel, vagy egyeztetés a részükről. Minden alapot nélkülöz ezzel ellentétes információ terjesztése.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik