Gazdaság

Kinek melyik bérlet éri meg a legjobban most Budapesten és az agglomerációban?

Einspach Brúnó / 24.hu
Einspach Brúnó / 24.hu
Országszerte pozitív fogadtatása volt a nemrég bevezetett kölcsönönös bérletelfogadásnak és az új tarifarendszer bevezetésének. Mindez nem meglepő, hiszen március 1-jével még egyszerűbb és olcsóbb lett a közösségi közlekedés. A BKK ügyfelei örülnek az új intézkedésnek, azonban még mindig sok a kérdés az új rendszerrel kapcsolatban, ezért a társaság most 5 pontban összegyűjtötte ezeket.

Egy friss felmérés szerint a budapestiek 85 százaléka úgy gondolja, jelentős előrelépés az, hogy egy bérlettel lehet Budapesten belül és az agglomerációban utazni. A válaszadók 73 százaléka véli úgy továbbá, hogy a Budapest-bérlet árának csökkenése a fővárosiak érdekét szolgálja.

A pozitív visszajelzések ellenére sokak számára még mindig nem teljesen egyértelmű, hogy melyik bérlettípussal éri meg számukra utazni, milyen kedvezményekre jogosultak, vagy hogy ezt mi alapján számolhatják ki. Ezért a BKK csokorba gyűjtötte a tarifarendszerre vonatkozó, leggyakrabban felmerülő kérdéseket.

Melyik felnőtt bérlet éri meg a legjobban?

Amennyiben valaki rendszeresen csak Budapesten belül utazik, akkor az olcsóbb (március 1-jétől 8950 forintért elérhető) Budapest-bérletet éri meg választania. Aki rendszeresen agglomerációban is utazik, annak a Pest vármegyebérlet a legjobb választás, amelyet a fővároson belül a BKK járatain is elfogadnak. Ha valaki kisgyermeket nevel és rendszeresen közlekedik csak Budapesten belül, akkor számára a kisgyerekes Budapest-bérlet a legjobb alternatíva.

Diákok: fontos szerepe van a diákigazolványnak

A diákok 14 éves korig ingyenesen utaznak országszerte. A 14 év fölött nappali vagy esti tagozatos tanulóknak a kedvezményes Pest vármegyebérlettel éri meg utazni, míg a levelező tagozatosok – ahogy eddig is – teljes árú bérlettel (Budapest-bérlettel, Pest vámegyebérlettel vagy országbérlettel – aszerint, hogy hol közlekednek leginkább) tudják igénybe venni a BKK szolgáltatásait.

A kedvezményes Budapest-tanulóbérletek és Pest vármegye- és országbérletek között jelentős különbség, hogy míg az előbbieket külföldön kibocsájtott diákigazolvánnyal is igénybe vehetik az EU-, illetve az EGT-tagállamok, valamint Svájc diákjai, addig az utóbbiakra csupán érvényes magyar diákigazolvánnyal rendelkező diákok jogosultak. Azaz a külföldön kibocsátott diákigazolvánnyal csak teljes árú vármegye- vagy országbérlet vásárolható.

A nyugdíjasok is jól járnak

Sok kérdés érkezik a BKK-hoz a nyugdíjas bérletekkel kapcsolatban is. Sokak számára nem egyértelmű, hogy azok a 65 év alattiak, akik ellátottak utazási utalványára jogosultak, idén március 1-jétől ingyen utazhatnak a helyközi közlekedésben, továbbá 90 százalékos kedvezménnyel vásárolhatnak vármegye- és országbérletet. Egy Budapesten kívül élő, ellátottak utazási igazolványával rendelkező nyugdíjas tehát díjmentesen juthat el az agglomerációból a fővárosba (például HÉV-vel), Budapesten belül pedig a kedvezményes vármegyebérlet számára az ideális választás a helyi közlekedés használatához.

Ha valaki aktív korúak ellátására jogosult, akkor nyugdíjas Budapest-bérlettel éri meg neki utazni, 65 év felett pedig továbbra is díjmentesen lehet közösségi közlekedni országszerte.

Kedvezmények fogyatékkal élők és tartós betegek számára

Az új tarifarendszer bevezetésével díjmentesen vehetik igénybe a helyközi közlekedést azok a fogyatékkal élők és tartós betegek, akik most 90 százalékos kedvezménnyel csökkentett díjat fizetnek a helyközi közlekedésben (a helyi közlekedést korábban is díjmentesen használhatták). Továbbá nem kell menetjegyet váltaniuk többek között a vak, hallássérült, a magasabb összegű családi pótlékban, illetve a fogyatékossági támogatásban részesülő, a gyógypedagógiai intézményekben és sajátos nevelési igényű gyermekeket foglalkoztató intézményekben tanulóknak. Kísérőik és látogatóik szintén díjmentesen utazhatnak a jogszabályban leírt esetekben.

Hol vegyem meg a bérletem?

A BKK valamennyi bérlettípusa, illetve a havi vármegye- és országbérlet is továbbra is elérhető a BKK minden megszokott értékesítési csatornáján, tehát megvásárolható

  • a BudapestGO applikációban,
  • a jegy- és bérletautomatákban,
  • a BKK ügyfélközpontjaiban és
  • a  jegypénztárakban.

A BudapestGO azért is jó választás szerintük, mert egyetlen applikációban megtalálható az összes, új tarifarendszerben bevezetett bérlettípus. Ráadásul az alkalmazásban nemcsak a BKK járataival, hanem a MÁV vonataival és a VOLÁNBUSZ járataival is lehet utazást tervezni a fővárosban és az agglomerációban. Emellett valós idejű járatinformációk, forgalmi változások is elérhetők az applikációban.

Egyes Budapest-bérleteket a MÁV-START Zrt. és a VOLÁNBUSZ Zrt. pénztáraiban, illetve a vasúti jegykiadó automatákban is értékesítenek. A vármegye- és országbérleteket természetesen változatlanul meg lehet vásárolni a helyközi szolgáltatóknál is. Az országos értékesítési pontokról részletes lista itt található.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik