Gazdaság

Jó hír fiatal nyugdíjasoknak is – több kedvezmény jár az Ellátottak utazási utalványára

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Az Ellátottak utazási utalványa 2024. március 1-jétől a helyközi közlekedésben díjmentes utazásra jogosít, és 90 százalékos kedvezményt biztosít, ha a jogosultak vármegye- és országbérletet vásárolnak – írja a Magyar Államkincstár.

Ezt megelőzően ennél jóval szűkebb volt az elérhető kedvezmény, hiszen évi tizenhat alkalommal lehetett 50 százalékos, két alkalommal pedig 90 százalékos kedvezménnyel jegyet venni vasúton, HÉV-en, elővárosi és helyközi autóbuszon, kompon és réven. Illetve két 50 százalékos kedvezmény összevonásával a 90 százalékos magasabb kedvezmény is igénybe vehető volt – emlékeztet az Adó.hu.

A nyugdíjfolyósító tájékoztatása alapján az Ellátottak utazási utalványára jogosult a 65. életévét be nem töltött

  • öregségi nyugdíjban, vagy azzal azonos elbírálás alá eső ellátásban részesülő személy (a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által folyósított öregségi, rokkantsági nyugdíjsegély; egyházi jogi személytől kapott nyugdíj vagy munkaképtelenségi járadék; EGT-állam jogszabályai vagy egyezmény alkalmazásával megállapított öregségi nyugdíj),
  • özvegyi nyugdíjban, árvaellátásban, szülői nyugdíjban, baleseti hozzátartozói nyugdíjban részesülő személy,
  • rokkantsági ellátásban részesülő személy, aki 2011. december. 31-én I. vagy II. csoportos rokkantsági nyugdíjra volt jogosult, vagy akinek a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján az egészségi állapota legfeljebb 30 százalékos,
  • rokkantsági járadékban, nemzeti gondozási díjban, nemzeti helytállásért elnevezésű pótlékban részesülő személy,
  • külföldről hazatelepült magyar állampolgár, aki külföldről részesül nyugellátásban,
  • nyugdíjsegélyben részesülő egyházi személy,
  • gyám és a gyámolt személy, a gondnok és a gondnokolt személy,
  • gyermekvédelmi nevelőszülő és a gondozásában lévő ideiglenes hatállyal elhelyezett, illetve nevelésbe vett gyermek.

Fontos még, hogy a jogosító ellátás folyósításának szüneteltetése esetén is jár az utazási utalvány.

A 65 év felettiek ahogy eddig, úgy továbbra is ingyenesen utazhatnak a közforgalmú személyszállító járműveken.

A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság tájékoztatójában arra is kitérnek, hogy az arra jogosultak részére – a 2024. március 1-je előtt hatályos jogszabály alapján – intézkedtek a 2025. március 31-ig érvényes utazási utalványok kiállításáról és kiküldéséről. Ez az okmány a rajta feltüntetett érvényességi időn belül alkalmas arra, hogy igazolja a jogosultságot a 2024. március 1-től érvényes kedvezményekre.

Tehát március elseje óta már nem az utalványon olvasható tájékoztató szerinti kedvezmények vehetőek igénybe, és ettől az időponttól az utalvány hátoldalán lévő bélyegzőhelyek is funkciójukat vesztették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik